Ik vind jou een lul

16 december 2015 – thema: algemeen

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

Kritiek is in onze cultuur een lastig dingetje. Net als complimenten. We vinden het moeilijk om een compliment te aanvaarden. “Uh, nou, dat valt wel mee hoor.” En weten eigenlijk ook niet goed hoe we een compliment moeten geven. Dan gaan ouders, die bij hun sportclub een avond Positief Coachen hebben gevolgd, na een wedstrijd waarin hun kinderen waardeloos hebben gespeeld roepen: “Goed gedaan jongens!”. Want ja, je moest toch positief zijn!

Dat geldt ook voor kritiek. We vinden het moeilijk om kritiek te krijgen. En weten ook niet goed hoe we kritiek moeten geven.

Kritiek voelt in onze cultuur namelijk al snel als een aanval op jou; alsof iemand jou als persoon niet goed vindt. Je krijgt eigenlijk een aanwijzing, maar jij hoort: “Ik vind jou een lul.”
En degene die kritiek geeft, bijvoorbeeld een coach in het voetbal, weet soms niet meer te bedenken dan: ‘Schiet die bal er nou ‘s in man!’.

Het woord ‘kritiek’ heeft in onze cultuur dan ook een negatieve lading. Maar kritiek krijgen is juist fijn! Daar word je beter van. En als er iets leuk is, dan is het jezelf ontwikkelen. Dat blijken kinderen, en ik vermoed ook volwassenen, het allerleukste te vinden wat er maar is.

En dan grijpen we maar naar het Engels. Noemen we het ‘feedback’. We hebben er in het Nederland dus niet eens een neutraal woord voor!

Ook de acteurs bij Positief Coachen krijgen na een optreden feedback van ons. We maken theater om mensen ons verhaal te vertellen. En na een voorstelling krijgen zowel de volwassen als de jeugdige acteurs ‘Notes’: aanwijzingen. Wat hebben ze goed gedaan en welke tips hebben we om te zorgen dat ze het de volgende keer beter kunnen doen.

Ook dat is dus lastig in onze cultuur. Een van onze jeugdige acteurs zei na een uitvoering blij: “Ik heb maar drie Notes gekregen, terwijl die andere jongen er vijf had!”. Hij dacht dus kennelijk: hoe minder kritiek, hoe beter. Maar eigenlijk is het dus precies andersom!

Feitelijk gaat Positief Coachen over het creëren van een sfeer waarin mensen het juist fijn vinden om kritiek te krijgen. In de sport, op school, thuis, op het werk.

En dat is niet makkelijk. Het betekent dat de een moet leren hoe hij kritiek moet geven op een manier waarbij de dynamiek positief blijft. Dat kan overigens wel degelijk! We leren mensen dat in de vervolgbijeenkomsten.
En dat de ander moet leren dat kritiek ontvangen een feestje is. ‘Hoe fijn is het dat ik nu tips heb gekregen waardoor ik het de volgende keer nog beter kan doen.

Maar je hoeft niet te wachten totdat de gever het anders gaat doen. Je kunt de kritiek ook anders horen!

De ander zegt: “Ik vind het echt belachelijk dat ik al maanden niets van jou heb gehoord. Ik dacht dat we goede vrienden waren…”. (Oftewel: ik vind jou een lul!) Maar jij hoort: “Ik vind onze vriendschap heel belangrijk. Zullen we snel weer afspreken?”. Dan krijg je een heel ander gesprek!

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter