Kinderen uitgespeeld?

11 juli 2015 – thema: algemeen

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

Vandaag een groot artikel in de Telegraaf onder de titel: ‘Kinderen uitgespeeld?’. Ouders, film- en theaterproducenten vol onbegrip over ‘chaos’ regels voor optredens, staat er boven te lezen.

Wat is er aan de hand? Het wordt voor producties als films en theatervoorstellingen met ingang van volgend jaar bijna onmogelijk om nog kinderen in te zetten. Ook wij bij Positief Coachen krijgen daar last van.

Wij hebben twee voorstellingen: Wel winnen, hè! (voor sportvrijwilligers) en En nou is het afgelopen! (voor ouders). Die gaan over een gezin met drie kinderen: Mathijs (8 jaar), Anne (11 jaar) en Sander (13 jaar).

Per regio hebben we andere jeugdige acteurs, om te voorkomen dat bijvoorbeeld het jochie uit Limburg naar Groningen moet en het meisje uit Zeeland naar de Achterhoek. Bij elkaar gaat het dus om een behoorlijke groep.

De minister wil de acteerhobby van kinderen nu nog verder indammen. Dat je als kind niet meer 24, maar nog slechts 18 keer per jaar mag optreden.

In 18 speelbeurten kun je een film vaak niet draaien. En het inzetten van kinderen bij een theatertour wordt ook steeds lastiger. Dan zou je bijvoorbeeld wel héél veel talentvolle kinderen moeten zien te vinden en moeten opleiden.

Nu is er iets raars aan de hand. Een jong tennistalent mag iedere dag uren trainen en eindeloos veel wedstrijden per jaar spelen. Maar een jong acteertalent mag dat dus niet.

En wat is nou het verschil?! Het ene kind heeft als hobby sport. En vindt het heerlijk om te trainen en wedstrijden te spelen. En het andere kind heeft als hobby acteren. En vindt het heerlijk om te repeteren en op te treden.

Eigenlijk is er geen verschil. Maar omdat bij theater en film het kind in een professionele productie staat, wordt het ineens kinderarbeid. Kinderarbeid!!!! Hahaha. Dan denk ik toch meer aan kinderen die in een fabriek mobieltjes in elkaar zetten.

Voor kinderen is acteren niet werk hoor, maar gewoon hun hobby. Ze vinden het heerlijk om toneel te spelen en hun talent aan anderen te laten zien. Zoals een ander het heerlijk vindt om tenniswedstrijden te spelen.

Maar ja, de betuttelende overheid ziet het toch echt als kinderarbeid. Wij hebben bij Positief Coachen dan ook een ontheffing kinderarbeid, met strenge voorwaarden. Bedoeld natuurlijk om de kinderen te beschermen. Dat was misschien vroeger relevant, toen kinderen moesten helpen de kost te verdienen. Maar toch niet bij een hobby van een kind? En denk je dat de ouders het niet in de gaten houden?

En waarom zou je de acteerhobby van kinderen nog verder inperken? Wat voor een wantoestanden zijn er geconstateerd dan?

Weet je wat wij zien? Dat 24 keer per jaar optreden prima gaat hoor. Dat ouders heel goed in de gaten houden dat het allemaal behapbaar is voor hun kroost. En dat de kinderen er ongelooflijk veel plezier aan beleven en er veel van leren. Een ervaring die ze nergens anders kunnen opdoen. Dat wil je ze toch niet afpakken?

Maar wacht ‘s even… Als wij nou toch een ontheffing kinderarbeid hebben, zouden we ze dan ook in een fabriek mobieltjes in elkaar kunnen laten zetten? Toch ’s even contact opnemen met hun ouders. Ik zie kansen!

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter