Topchef is niet zo fucking perfect

Sergio Herman

11 juli 2015 – thema: algemeen

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

Topchef Sergio Herman, bekend van drie-Michelin-sterren-restaurant Oud Sluis, zegt in een interview deze week in Veronica Magazine iets opmerkelijks. Aanleiding is de documentaire over zijn leven met de veelzeggende titel ‘Fucking Perfect‘.

“Op het niveau presteren waarop Sergio dat doet, kun je vergelijken met topsport”, zegt zijn vrouw Ellemieke eerst. Sergio voegt er volgens zelf aan toe: “Je moet het zien als topvoetbal. Bij een gemiste penalty scheld je je teamgenoot even verrot, daarna ga je er samen weer voor. In de documentaire scheld ik: ‘Vuile rat’. Ben ik niet trots op, maar er was heus erger materiaal dan dit.”

Opmerkelijk want hij neemt het topvoetbal als norm. Daar schelden ze elkaar verrot. Dus mag (moet?) hij het ook. Huh?!

Maar opmerkelijk ook omdat het in het topvoetbal volstrekt niet effectief is. Het is een rare cultuur die we met elkaar in stand houden en waardoor het juist slechter gaat in het voetbal. En dat neemt de chef als voorbeeld!

Wat ik misschien nog wel erger vind, jonge koks zien hém als voorbeeld. En denken dus dat het verrot schelden van de anderen in de keuken er bij hoort. Dat is hoe cultuur werkt. Zo doorbreken we het nooit.

Maar ergens weet Sergio ook wel dat het niet hoort. Hij is er immers niet trots op, zegt hij. Maar ja, het is topsport hè.

Nou, het gaat mij niet eens om een moreel oordeel, maar om wat effectief is. Sergio, topcoaches zoals Foppe de Haan (voetbal), Marc Lammers (hockey) en Henk Gemser (schaatsen) hebben juist laten zien dat een meer positieve aanpak veel betere resultaten oplevert. En wetenschappers hebben dat aangetoond, in onderzoek op onder andere de Olympische Spelen.

Sergio spiegelt zich aan het topvoetbal. Maar komt dan niet verder dan de heersende cultuur (die we met z’n allen zo graag willen veranderen) in plaats van het gedachtegoed dat in de échte top allang is doorgedrongen.

Hij heeft dan ook net als topvoetballers een tattoo op z’n arm. Van rucola dan wel te verstaan.

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter