FIFA Blatter geeft hoop

12 januari 2017 – thema: sport

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

Gisteravond was ik te gast in de talkshow van Tom Egbers in het theater in Houten, na afloop van de voorstelling ‘FIFA Blatter’. Een indrukwekkende productie, over de val van de voetbalkeizer.

Tom Egbers vroeg wat ik er van vond. Ik zei dat ik was geraakt. Bijvoorbeeld omdat je zag hoe Sepp Blatter door zijn gedrag zelfs zijn eigen kleindochter kwijtraakte.
Ook wij vanuit Positief Coachen proberen, met onze voorstellingen in de sport, mensen te raken. Want dan voel je het belang om er iets mee te doen.

En de voorstelling over Blatter gaf misschien ook wel hoop. Je ziet hoe Blatter, inmiddels op hoge leeftijd, geconfronteerd wordt met de mensen die hij in het verleden belazerd had en dat was voor hem natuurlijk zeer pijnlijk. Hopelijk gaan mensen dan andere keuzes maken…
Ook wij proberen met onze voorstellingen mensen hoop te geven. Door aan te geven dat je wel degelijk iets kunt doen aan de negativiteit op en rond de sportvelden.

De corruptie binnen de FIFA is onsportief gedrag in z’n extreme vorm. Je haalt het WK niet binnen omdat je zo goed gestreden hebt maar omdat je mensen omgekocht hebt.
Onsportief gedrag zie je – in de brede betekenis van het begrip – ieder weekend terug op en rond de sportvelden. 15% van de kinderen wordt in de sport zelfs geconfronteerd met fysiek en/of verbaal geweld.

En dat is vreemd. Want in het ‘gewone’ leven zou dat gedrag nooit getolereerd worden. Ik kan me niet voorstellen dat Tom Egbers, geïrriteerd over een beslissing van zijn baas bij de NOS, op die baas afrent, met zijn neus tegen zijn neus gaat aanstaan en begint te schreeuwen. Dan lig je er meteen uit.

In de sport gebeurt het wel. Omdat het sport is. Het gaat over veel geld (in de topsport dan). Het gaat over emotie. En dan is kennelijk veel geoorloofd.

Maar het is ook vreemd omdat het niet helpt! De speler die in alle opwinding op de scheidsrechter afvliegt en met zijn neus tegen de neus van de scheids gaat aanstaan, vertoont gedrag waardoor het juist slechter gaat. Want het is onmogelijk om te blèren: “HE SCHEIDS, KIJK ’S UIT JE DOPPEN MAN!!!” en tegelijk te denken: waar moet ik staan, hoe moet ik lopen, wie is mijn man, moet ik bij deze keeper laag of hoog schieten. De kans dat ie gaat winnen is dus kleiner.

Het kan ook anders. En hoe gaaf is het dat we dat verhaal via theater aan mensen kunnen meegeven. Zodat je niet, als je al die negativiteit in de sport ziet (met als extreme voorbeeld de corruptie binnen de FIFA), met een machteloos gevoel achterblijft…

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter