Het antwoord op de verruwing in het hockey

26 november 2015 – thema: sport

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

“De hockeybond onderzoekt of zwaardere straffen moeten worden uitgedeeld.” Dat is de uitsmijter van het item in het NOS Journaal van vanavond over de verruwing in het hockey. Ik dacht: nee, daar gaan we weer….

Onlangs mocht ik een congres leiden over plezier in de sport waar de voorzitter van de voetbalbond de eregast was. Ook hij kwam met een verhaal over schorsingen en uitsluitingen. Mijn verhaal van die avond, dat we toe moeten naar een andere cultuur in de sport, pikte hij helaas kennelijk niet op.

En de hockeybond komt nu ook met als reactie: zwaardere straffen. Ik snap het wel. Het is politiek. Er is iets aan de hand, je moet van je subsidiegever (de overheid) nú iets doen en dan grijp je naar repressieve maatregelen. Kun je direct uitvoeren. En klinkt goed.

Maar iedereen die iets over gedragsverandering weet, begrijpt dat het niet helpt. Dat wil overigens niet zeggen dat je het niet moet doen. Maar je moet niet verwachten dat er dan fundamenteel in het gedrag van mensen iets verandert.

Dat kan alleen als we werken aan een andere cultuur in de sport. Of het nu hockey, voetbal, of turnen of schaken is. Een veel positievere cultuur. Waarin spelers niet meer ageren tegen de scheidsrechter, coaches hun sporters niet meer kleineren en ouders niet meer staan te blèren langs de kant. Om slechts een paar voorbeelden te noemen.

En dat kan wel degelijk. Want we hebben goud in handen! Een meer positieve cultuur is namelijk in het belang van ons allemaal. Ons éigen belang!

Want als ouders langs de kant iets anders roepen dan wat ze nu vaak doen, gaat het beter met hun zoon of dochter in de sport. Als coaches een andere teambespreking houden dan hoe ze het nu vaak doen, is de kans groter dat er gewonnen wordt. En als spelers / sporters zich anders zouden gedragen tijdens wedstrijden, zetten ze betere prestaties neer.

We kunnen dus iets aan sportiviteit doen zónder het er over te hebben. Maar winnen als invalshoek te nemen. En dat maakt het aantrekkelijk voor een groot publiek.

Dat betekent wel een lange adem. Want een cultuurverandering, dat kost jaren. En vergt doorzettingsvermogen.

Dat betekent dus niet alleen uitspraken zoals van een hockeyclub in hetzelfde NOS Journaal-item van vanavond: “We geven vooraf aan dat we het niet tolereren en achteraf grijpen we in.” Maar durven werken aan een cultuurverandering, waardoor de prestaties verbeteren en de club sterker wordt. En er ook nog eens minder incidenten plaatsvinden!

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter