Houd je kop en anders ga je maar gewoon weg!

5 december 2016 – thema: sport

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

De jeugdcoördinator van voetbalclub Hasselt zegt op de Vlaamse omroep VRT: “We hebben voetbalouders al gevraagd niet meer langs de lijn te staan.” Ze zijn het getier en geschreeuw van de ouders zat. In Nederland heeft de voetbalbond een vergelijkbaar experiment: ouders moeten bij de F-categorie op grote afstand blijven staan. Maar dit werkt niet en is zelfs een slecht plan.

Het werkt niet omdat ouders gewoon hetzelfde gedrag blijven vertonen. Alleen doen ze het nu aan de ontbijttafel op de dag van een spannende wedstrijd. Of in de auto na een verloren uitwedstrijd. De kinderen zijn net zo slecht af. Dat komt omdat de ouders helemaal niet veranderd zijn. Ze zijn er alleen effetjes niet.

En het is een slecht plan omdat kinderen hun ouders juist heel hard nodig hebben. Het gaat helemaal voorbij aan hoe belangrijk ouders zijn.
Ja, ouders zijn verschrikkelijk. Maar ook ouders zijn ook verschrikkelijk belangrijk!

Maar hoe dan wel? Hoe kom je tot een positief sportklimaat?

Iedereen die zegt dat hij het ei van Columbus heeft moet je wantrouwen. Het is een zoektocht. Wij zijn zes jaar geleden, als beweging van maatschappelijk betrokken professionals, aan die zoektocht begonnen. Die zoektocht heeft een visie opgeleverd. De vijf kernelementen:

  1. Pak het positief aan. Ga negativiteit niet met negativiteit bestrijden, dan kom je alleen maar in een neerwaartse spiraal. “Jij bent een klootzak!” “Nee, JIJ bent een klootzak.” Of in parlementaire taal: “Doe ’s normaal man!’. “Doe zelf ’s normaal man!” (Citaat van de Nederlandse premier Rutten in discussie met oppositieleider Wilders). Zorg dat het werken aan een positief klimaat leuk is. Zowel qua vorm als qua inhoud.
  1. Begin met mensen te raken. Zodat ze het in hun buik voelen in plaats van slechts in hun hoofd begrijpen. De eerste stap op weg naar een cultuurverandering.
  1. Trigger de ouders op hun eigen belang. Hoe kun je als vader of moeder zorgen dat het goed gaat met je kind in de sport? Want een positief sportklimaat is in het belang van de ouders! Dan ontwikkelen hun kinderen zich beter en gaan ze dus beter presteren, haken ze minder snel af, worden ze minder met incidenten geconfronteerd en krijgen ze meer (en betere!) trainers en coaches.
  1. Blijf er structureel mee bezig. Het is een proces van lange adem. Alleen clubs die er jarenlang aan werken, hebben er succes mee. Zo zijn er clubs die ieder jaar alle nieuwe ouders (en alle nieuwe trainers en coaches) meenemen in het verhaal, voordat ze één voet op de club hebben gezet. Zo bouwen ze aan een grote groep mensen binnen de club die het anders doen!
  1. Ga bij de club met z’n allen toe naar een andere definitie van winnen dan de scoreborddefinitie. Het gaat er niet om of je komende zaterdag wint. Het gaat erom dat de kinderen zich zo optimaal mogelijk ontwikkelen. Daar genieten ze trouwens ook het meeste van! Dus vier iedere nieuwe stap in hun ontwikkeling.

Daarom is die fictieve brief, die een jeugdspeler aan zijn vader heeft geschreven en al tijden op internet rondgaat, ook zo ineffectief. Sympathiek maar ineffectief. Want het kind komt met allerlei verwijten, en zegt tegen zijn vader: doe dit niet, doet dat niet.

Als de boodschap richting ouders blijft “Jullie zijn vervelend, houd je kop en anders ga je maar gewoon weg”, zullen we nog eindeloos met dit thema bezig blijven. We hebben geen keus, we zullen moeten werken aan een cultuurverandering in de sport. Op weg naar een positief sportklimaat!

Ewald van Kouwen is aanvoerder van de beweging Positief Coachen, die in Nederland en in Vlaanderen sportclubs ondersteunt om aan een positief klimaat te werken. Daarbij doet de héle club mee (bestuur, trainers, ouders) en doorlopen ze vier fasen: ze snappen wat er aan de hand is in de sport, krijgen zin om het anders te doen, en leren hóe ze het anders kunnen doen én kunnen vasthouden.

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter