Jonge kinderen beter niet naar profclubs?!

 

25 december 2017 – thema: sport

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

Er klopt iets niet. In de media was de afgelopen dagen ophef over dat profclubs in het voetbal al kinderen van zes, zeven jaar scouten. Aanleiding was een reportage van de NOS, van zaterdag. Zelfs de minister bemoeide zich ermee. Op die leeftijd moet het ook echt gaan om plezier, zegt hij.

Mijn eerste impuls was om het hier helemaal mee eens te zijn. Laat die jonkies met rust! In de voorstelling van Positief Coachen in kantines van sportclubs roepen we het ook: het draait om plezier.

Maar toch, er klopt iets niet… Volgens mij worden er namelijk twee denkfouten gemaakt.

Op de eerste plaats zie je bij amateurclubs dat er ook een volwassen beeld op hoe sport hoort te zijn, wordt geprojecteerd op jonge kinderen. Kijk maar ’s hoe die kinderen geconditioneerd zijn. In het NOS-verslag roepen de spelertjes van de amateurclub vlak voor de wedstrijd ook: “WINNEN!”. Daar ligt dus de focus, niet op het plezier maken met elkaar en genieten van je ontwikkeling. Maakt het dan écht zoveel uit of je als zes- of zevenjarige bij een profclub of een amateurclub zit?

Op de tweede plaats is plezier ALTIJD belangrijk, beste minister, niet alleen voor die jonge kinderen maar ook voor pubers en voor volwassenen. Is het dan niet erg dat bij pubers het niet meer draait om plezier? Accepteren we dan dat zij zich niet optimaal ontwikkelen en dat twee derde (!) blijft afhaken?
Sterker nog, plezier helpt om te winnen! Dat is de hele grap. Als je het winnen loslaat en de focus verlegt naar plezier en zelfvertrouwen, dan ga je meer winnen. Ook in de topsport! Jarenlang onderzoek heeft het bewezen, topcoaches in diverse takken van sport hebben het in de praktijk laten zien.

Het toont weer aan dat we in de sport nog altijd een behoorlijke slag te maken hebben. En misschien is het wél erg dat die jonge jongens al naar profclubs gaan. Hoor de tegenstanders in het NOS-item, die met goede argumenten aankomen. Ik weet ook hoe het er aan toe kan gaan daar.

Maar misschien ook niet… Want de trainer/coach van zes/zevenjarigen bij een willekeurige amateurclub gaat dus vaak net zo goed met een klassiek beeld van winnen met die jonkies aan de slag. En ik ken mensen bij profclubs die beter opgeleid zijn en meer weten over de moderne inzichten van talentontwikkeling bij kinderen. Zouden de knulletjes dan per saldo daar niet beter af zijn?….

De slimste opmerking in alle media-aandacht van de laatste dagen komt van toptrainer Foppe de Haan, een van de mensen die input heeft geleverd voor het programma Positief Coachen: “Je kan heel moeilijk op hun 6e voorspellen of ze op hun 16e ook zo goed zijn als ze lijken te zijn. En kinderen hebben het recht om zichzelf te zijn.”

Zorg dus dat alle kinderen die dat zelf willen een kans kunnen krijgen om vaak en op niveau te sporten, in een omgeving waarin zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en minder snel afhaken. Een positief klimaat dus. Dan blijven er veel meer kinderen sporten en komen er veel meer talenten bovendrijven. En zorg dat je de sport afstemt op het kind, niet op je eigen droom van volwassene. Of je nou bij een amateurclub of bij een profclub actief bent.

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter