Ouders verplichten om bardiensten te draaien?!

1 juli 2015 – thema: sport

Door Bert Brinkmanvrijwilliger binnen de beweging Positief Coachen

Dit vond ik een opmerkelijke tweet: “Voor veel bestuurders herkenbaar, wel of geen verplichte bardiensten voor ouders? Hoe ‘t kan werken lees je hier.”

De voorzitter van basketbalvereniging Locomotief uit Rijswijk doet in het artikel, met de subkop ‘Andere tijd, andere aanpak’ zijn verhaal over de positieve kanten van het verplicht stellen van de bardienst. Noem mij een geitenwollensokkentype, maar bij het lezen van het woord verplicht krijg ik jeuk. Ik heb niets tegen het idee dat ouders taken doen voor de vereniging. Ik wil óók af van het idee dat ouders alleen maar hun kinderen komen droppen bij de vereniging, waardoor de club een soort veredelde peuterspeelzaal wordt. Ik heb echter moeite met het generaliseren. Ik ben opgevoed met het idee dat ieder mens uniek is, met zijn of haar eigen kwaliteiten. Er zijn dus mensen die die bardienst helemaal niks vinden, het ook niet fijn vinden om te doen!

Ik ben al 37 jaar actief in het volleybal en heb verschillende vrijwilligerstaken vervuld, op verenigingsniveau, regionaal niveau en landelijk niveau. Sinds kort ben ik actief binnen het voetbal, onder andere als leider van het elftal van mijn jongste zoon. Toen wij hem aanmeldden bij de huidige vereniging kregen mijn zoon en ik een intakegesprek. De algemeen coördinator van de club deed dat met elk nieuw lid. Mij werd duidelijk gemaakt dat de club van mening was dat wij met z’n allen de club vormden en dat verwacht werd dat ik wat voor de club zou gaan doen. Ik mocht kiezen!
Ook van mijn zoon werd verwacht dat hij niet alleen was gekomen om op een goed niveau te voetballen, maar ook dat hij daar wat voor deed. Hij is inmiddels keeperstrainer en fluit wedstrijden van de pupillenteams.

Ik organiseer allerlei zaken rondom het team, waarvan de club vindt dat het niet direct tot het takenpakket van de trainer behoort. Ik houd mij bezig met het regelen van het vervoer, de grensrechters en het wassen van de wedstrijdkleding en sinds kort ook de bardienst. Ook regel ik dat de spelers uit ons team de wedstrijdjes fluiten van de pupillenteams die aan onze zorg zijn toevertrouwd.

Nu is het vervoer vaak niet het probleem, maar het regelen van grensrechters soms wel. Niet iedereen vindt dat een fijne taak. Ik heb het één keer gedaan. Na afloop van die wedstrijd kreeg ik van de spelers te horen dat ik dit inderdaad maar niet meer moest doen.

Ook de bardienst is niets voor mij. Ik ben een van de nerds die vroeger veel in de sporthal was, veel trainde, volleybalde, maar daarna gewoon naar huis ging. Die zesde set of derde helft was niet aan mij besteed. Ik was en ben geen kroegtype. Serieus, ze bestaan!
Waarom zou ik, nu 37 jaar later plots wel aan de andere kant van die bar gaan staan? Ieder mens heeft zijn of haar kwaliteiten en ik ben er dan ook van overtuigd dat het vrijwilligersprobleem niet geholpen wordt met het verplicht stellen van een bardienst of van het vlaggen van een wedstrijd.

Als verenigingen nu eens beginnen met in kaart te brengen wat leden, ouders van leden, doen, wat voor kennis en ervaring brengen zij mee, wat voor interesses hebben zij. Breng dáárna al je activiteiten, taken in kaart in een kalender. Zorg ook dat je draaiboeken hebt voor al je activiteiten, zodat taken over genomen kunnen worden als mensen uitvallen. Zorg dat je voor al je taken functiebeschrijvingen hebt, zodat mensen ook echt weten wat er van hen wordt verwacht. Zorg er voor dat nieuwe kaderleden goed ingewerkt worden, niet in het diepe gegooid worden.

Kortom, ga actief de boer op en niet vanuit het idee dat het nu eenmaal moet gebeuren en dat het dan maar verplicht moet worden, maar vanuit een oprechte belangstelling voor je leden en de ouders achter die leden. Als je dat gaat doen, dan zal je zien dat er meer binding ontstaat met de club en dat je soms zelfs vrijwilligers een afwijzing moet geven omdat je er al genoeg heb voor een bepaalde activiteit!

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter