We moeten toe naar een andere cultuur in de sport

30 november 2015 – thema: sport

Door Ewald van Kouwenaanvoerder Positief Coachen

De berichten in de media over incidenten in de sport buitelen weer over elkaar heen. Zoals vandaag: ‘KNVB stuurt gewelddadige jonge spelers naar agressiecursus’. En gisteren: ‘Voetballer (18) uit Den Haag opgepakt voor mishandelen scheidsrechter’.

Twee berichten uit het voetbal. Maar het is zeker niet alleen een voetbalprobleem. Zo kwam de hockeybond afgelopen week uitgebreid in het nieuws met de verruwing in deze tak van sport. Zie mijn blog van 26 november.

Maar in het turnen, in het schaken, noem het maar op, komt het net zo goed voor. We hebben een scheidsrechter uit het volleybal (!) binnen onze beweging die op het parkeerterrein bij het sportveld moest rennen omdat ze achter hem aanzaten!

En iedere keer zie je, ook vandaag weer, dat mensen grijpen naar het middel van straffen. Maar wat zou er nu gebeuren als kinderen in de sport van jongsaf aan in een andere cultuur komen? Een cultuur waarin we vooral kijken naar wat er wél goed gaat en we niet meer voortdurend hameren op resultaten?

Het mooiste voorbeeld vind ik nog altijd dit. Je kunt tegen een jeugdspeler zeggen: het is niet de bedoeling dat je de scheidsrechter aanvliegt. De vraag is of hij zich daar echt iets van aan zal trekken. Zeker als hij voortdurend opgejut wordt (en het anderen ook ziet doen!).

Maar je zou die jeugdspeler ook kunnen leren dat de kans dat hij de wedstrijd wint groter is als hij zich niet laat afleiden door de scheidsrechter, maar als hij blijft denken aan zijn eigen taken. Bijvoorbeeld: waar moet ik staan? Wie is mijn man? Hoe moet ik lopen? Waar moet ik schieten bij deze keeper?

Dan heb je veel meer kans dat hij zich er iets van aantrekt. Want winnen, dat wil hij wel. En per saldo helpen we de scheidsrechter! En in mijn beleving vele malen effectiever…

Deel dit blog!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meest recente berichten

Thema’s

Followon Twitter