‘Dat schiet lekker op zo!’

Zoek je als school iets bijzonders voor bijvoorbeeld een ouderavond of een studiedag van de leraren? Haal dan de humoristische voorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!’ naar jullie school! Een voorstelling over een positief schoolklimaat, waarin ook een kind speelt zodat ouders en leraren echt geraakt worden.
Heb je interesse, vraag een vrijblijvende offerte aan.

Voor wie is het?

De voorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!‘ kan ingezet worden door bijvoorbeeld een basisschool of een middelbare school, of een samenwerking van een aantal scholen.

Gewoon in de eigen aula van de school. Wij bouwen jullie aula om tot een theater!

De voorstelling is er in twee versies: voor de ouders van de leerlingen en voor alle leraren.

Wat is het thema?

Het thema van de voorstelling voor ouders spreekt velen aan. ‘Hoe kun je zorgen dat het goed gaat met je kind in de sport en ook thuis en op school?’. Op zo’n leuke bijeenkomst komen dus veel ouders af. Vervolgens krijgen ze het verhaal mee hoe een positief klimaat kan helpen, bij de sportclub, in het gezin én rond school.

Voor de leraren is het thema: ‘Hoe kun je als leraar positief blijven, ook bij spanning, irritatie of vermoeidheid?‘.

Wat willen we bereiken?

De voorstelling kan een krachtige aanzet zijn tot een positief klimaat op school! Een nog positievere cultuur zorgt voor betere schoolprestaties, minder incidenten en meer werkplezier voor de leraren (en dus meer en betere leraren!) en – op middelbare scholen – minder pubers die uitvallen.

Het verhaal is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek maar gegoten in een aantrekkelijke vorm.

Wat is het verhaal?

In deze voorstelling, met een lach maar ook een traan, vertelt een vader over wat hij allemaal meemaakt, thuis en bij de club van zijn zoon (waar hij ook de coach van is). Zijn zoon overweegt te stoppen met sporten. En ook de relatie met zijn tweede vrouw vertoont scheurtjes…

Waarom de metafoor van de sport?

De metafoor van de sport werkt heel goed om mensen te vertellen over de noodzaak van een positief klimaat. We herkennen het allemaal meteen. En sport, dat spreekt velen aan! (Het is ook heel veilig. Niet alleen omdat het lijkt over sport te gaan, maar ook omdat je gezellig in het donker naar een ander zit te kijken).

Wat zijn de reacties?

Van de makers van Wel winnen, he! , de voorstelling voor sportclubs waar al 100.000 (!) mensen van genoten hebben.

De reacties zijn zeer enthousiast. ‘Heel grappig!’. ‘Zo herkenbaar!’ Bezoekers geven gemiddeld een 8. (Onderzoek sportkoepel NOC*NSF.)

Suzanne Koolenberg

Prinsentuin College (middelbare school Andel, NL)

“Na de voorstelling bij ons op school, hoorde ik reacties van mijn collega’s als: ‘zeer goede voorstelling’, ‘een must voor iedereen die met jeugd omgaat, maar vooral voor jezelf’, ‘een kijkje in de positieve spiegel van het leven’. Wij zijn hier in Andel nu nog positiever geworden!”

Suzanne Koolenbergdocent
Anouk Lemmen

Don Boscoschool (basisschool Rhoon, NL)

“‘Verrassend’, ‘interessant’, ‘lachwekkend’, ‘ontroerend’, ‘spannend’ en ‘inspirerend’ zijn de  reacties geweest van ouders. We hebben met elkaar genoten van de voorstelling en hebben zin in het schooljaar waarbij een positieve cultuur centraal staat.”

Anouk Lemmenintern begeleider
Emilie van Leeuwen

Kenniscentrum SWPBS (NL)

“De voorstelling van Positief Coachen zet je op humoristische wijze aan het denken over het belang van een positieve benadering. Dat biedt scholen een mooie ingang om met ouders in gesprek te gaan over positief model staan in het leven van hun kind. De metafoor van de sport zet ook leraren tot nadenken en biedt ze een mooie ingang om met leerlingen en ouders in gesprek te gaan!”

Emilie van Leeuwenopleider

Wie zijn de acteurs?

De rol van zoon / sporter wordt afwisselend gespeeld door talentvolle jeugdige acteurs met  een ruime ervaring in het theatervak.

In het seizoen 2017-2018 zijn dat Simon (die de hoofdrol heeft gespeeld in de theaterproductie André het Astronautje), Thijmen (die de hoofdrol heeft gespeeld in de musical Pinokkio) en drie jongens uit de musical Ciske de Rat: Sonny, Floris en Mats (die daar respectievelijk Sip, Jantje en Ciske hebben gespeeld).

Sinds 2009 speelt Ewald in de theatervoorstellingen van Positief Coachen, voor sportclubs , ouders  (die ook op scholen  wordt gespeeld!), leraren  en bedrijven . Daarvoor was hij in Nederland tien jaar lang zo’n beetje iedere dag op televisie als gezicht van de Consumentenbond.

Ewald geeft – als aanvoerder van Positief Coachen – ook lezingen, zoals tijdens sportcafe’s, op scholen, bij bedrijven en op congressen.
Verder geeft hij leiding aan de professionele workshopleiders die in Nederland én Vlaanderen sportclubs ondersteunen om de prestaties te verbeteren en de vereniging te versterken.

Positief Schoolklimaat

De voorstelling kan plaatsvinden binnen een campagne om aan een meer positieve cultuur op school te werken: ‘Naar een positief schoolklimaat‘.

Bekijk de video (van twee minuten)!

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Samen werken we aan een positief klimaat bij sportclubs en – met de metafoor van de sport – bij scholen