Voor bestuurs- en commissieleden

Ben je bestuurs- of commissielid bij een sportclub? En draait jouw vereniging de campagne ‘Naar een positief sportklimaat‘ en wil je graag meehelpen? Lees dan hier wat jij kunt doen!

Breng jullie clubcultuur in kaart

Denk na over de huidige cultuur bij de club waar je actief voor bent. Is er bij jullie een positief klimaat? Of zou daar nog wel wat aan verbeterd kunnen worden? Ook als jullie al best positief zijn!

Praat erover met de andere bestuurs- en commissieleden. Wat is de kracht van jullie club? En wat zou er nóg beter kunnen?

Geef het goede voorbeeld

Denk na hoe jij als bestuurs- of commissielid het goede voorbeeld kunt geven. Hoe benader je een potentiële vrijwilliger? Hoe leid je een vergadering of geef je daar jouw inbreng? Hoe ga je om met lastig gedrag van ouders? Etc.

Praat met je collega’s over hoe jullie je zelf gaan gedragen, nu jullie club werkt aan een positief klimaat.

Pas het beleid aan

Ga met elkaar in gesprek over het beleid van de club. Wat moet er veranderen op dat vlak, nu jullie met z’n allen aan een positief klimaat werken? Denk aan het aannamebeleid van nieuwe trainers en coaches. Neem je bijvoorbeeld alleen nog maar mensen aan die positief coachen?

Of aan het beoordelen van die trainers en coaches. Beoordeel je ze op het korte-termijn-resultaat of gaan jullie voor een optimaal leerklimaat?

Bewaak de cultuur

Pak een toezichthoudende rol op. Dat is een prachtige taak voor de bestuurs- en commissieleden, die verantwoordelijk zijn maar niet zelf in de spanning van een wedstrijd zitten.

Bijvoorbeeld, loop bij wedstrijden rond en spreek mensen aan. Op een positieve manier natuurlijk! Vertel over jullie visie. “Dit is hoe wij denken dat het nog beter kan gaan met onze kinderen.”

Maak een actieplan

Een cultuurverandering is een traject van jaren. Natuurlijk gaat er niet meteen van alles veranderen bij je club. Heb geduld! Met de campagne, die gestart is met een voorstelling in jullie eigen kantine voor al jullie vrijwilligers, geven jullie een krachtige aanzet.

Maak samen met de andere bestuurs- en commissieleden een actieplan over wat jullie verder nog kunnen doen. Beperk je bijvoorbeeld tot vijf bullets met concrete acties.

Regel een vervolg

Hebben jullie in jullie eigen kantine al wel een voorstelling voor alle vrijwilligers gehad, maar nog niet een voorstelling voor de ouders van jullie jeugdleden? Of hebben jullie behoefte aan vervolgbijeenkomsten , waarin mensen leren om het verhaal uit de voorstelling in praktijk te brengen en vast te houden?

Klik hier om te zien wat we nog meer te bieden hebben. Of informeer bij je bond wat zij voor jullie kan doen!

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Samen werken we aan een positief klimaat bij sportclubs en – met de metafoor van de sport – bij scholen

X