Voor ouders

Ben je vader of moeder van een sportend kind? En draait de vereniging van je kind de campagne ‘Naar een positief sportklimaat‘ en wil je graag meehelpen? Lees dan hier wat jij als ouder kunt doen!

Wees je bewust van jouw gedrag

Zie je het, in meer of mindere mate, bij de sportclub van jouw zoon of dochter ook terug: dat mensen – goed bedoeld – vooral kijken naar wat er niet goed gaat (“Hoe kan je die missen!“) en steeds maar hameren op resultaten (“Wel winnen, hè!“)?

Wees je bewust van het gedrag van ouders in de sport. En realiseer je dat plezier en zelfvertrouwen cruciale succesfactoren zijn. Dat het dus beter met de kinderen gaat als je juist positief bent!

Bedenk hoe jij wil zijn

Heb je de voorstelling in de kantine van de sportclub van jouw zoon of dochter gezien? Daar kwamen zeven types ouders voorbij. De ongeïnteresseerde. De overkritische (waar het nooit goed genoeg voor is). De schreeuwende. De coachende. De overbezorgde. De willen-winnen-ten-koste-van-alles. En de positieve.

Ga bijvoorbeeld met je partner in gesprek over hoe jij zou willen zijn.

Houd de rolverdeling helder

Je helpt als vader of moeder je kind in de sport het beste als je hem of haar los durft te laten. De coach is de coach en de vader is de vader c.q. de moeder is de moeder.

Houd de rolverdeling dus helder. De coach geeft de aanwijzingen. En jij bent de veilige haven waar ze altijd naar terug kunnen!

Negeer alles wat er fout gaat

Iets doen met wat er fout gaat is niet jouw taak als vader of moeder. Dat is de taak van de coach.

Negeer dus alles wat er fout gaat. Hoe moeilijk dat soms ook is (door bijvoorbeeld de spanning van dat moment of omdat je er veel verstand van hebt). Maar het belang van je kind staat voorop!

Geef veel complimenten

Reageer tijdens en rond een wedstrijd sterk op wat er goed gaat. Dus blijf, ondanks spanning of irritatie, toch ook kijken naar wat er wél goed gaat en benoem dat meteen.

Wees wel eerlijk en concreet. Dus je moet het echt menen en het moet echt ergens over gaan.

Praat over ontwikkeling

Schrap alles wat met resultaten te maken heeft uit je vocabulaire. We gaan het dus niet meer hebben over bijvoorbeeld winnen, de stand in de competitie, punten pakken, persoonlijke records verbeteren.

Maar praat bijvoorbeeld over iets nieuws leren. Want ontwikkeling, dat vinden ze het allerleukste wat er is!

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Samen werken we aan een positief klimaat bij sportclubs en – met de metafoor van de sport – bij scholen

X