Positief lesgeven

Op de jubileum-editie van de studiedag Basislessen – woensdag 22 januari 2020 – heeft stichting Positief Coachen workshops over positief lesgeven verzorgd. Zo’n 120 mensen waren bij deze workshops aanwezig.

Heel bijzonder: een kind vertelde het verhaal. En er werd ook toneel gespeeld.

Op deze webpagina een paar tips uit deze workshop! Exclusief voor de deelnemers aan het congres van Alles in Beweging.

Met z’n allen hebben we – onbewust en onbedoeld – nog wel eens de neiging om vooral te kijken naar wat er niet goed gaat en maar te hameren op resultaten. Zeker als het spannend is, of je geïrriteerd of vermoeid bent.

Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij kinderen plezier en zelfvertrouwen de twee cruciale succesfactoren zijn.

Dus het advies is: ‘klap het om’. Blijf – juist als het spannend is – toch ook kijken naar wat er wél goed gaat (en spreek dat ook uit, eerlijk en concreet). En laat het kind vooral nadenken over wat ie zélf kan doen (in plaats van wat het gevolg daarvan is).

Het kind ging het wel even uitleggen tijdens de workshop: de kritiek-sandwich. “Want zo moeilijk is het hoor!”.

Stel, het kind doet iets niet goed. Eerst even ademhalen en als het ware een stapje achteruit doen. Zodat je niet blind je emotie eruit gooit en je het grote plaatje weer ziet. En dan pas je die kritiek-sandwich toe:

Sander: “Je moet eerst zeggen wat er wél goed was. Dat is de ene helft van het broodje.
Dan moet je overslaan wat er fout ging. (Doet niemand!)
Maar meteen een tip geven. Dat is het beleg!
En dan sluit je ook weer af met iets positiefs. Dat is de andere helft van het broodje.”

Komt het jou wat gekunsteld over? Zo’n tool kan je in het begin wel helpen om het ook echt nog positiever te gaan doen!

Bij het geven van een tip, kun je heel goed de als-dan redenatie gebruiken. Maarten, de vader in het toneelspel, probeerde het ook (maar was er nog niet zo heel goed in…).

Stel, je bent een leider van een voetbalteam en een van jouw spelers komt helemaal vrij voor het doel van de tegenpartij, maar schiet de bal toch drie meter over.

In en rond het voetbalclub hoor je nog wel eens kreten als: “Schiet die bal er nou ’s in man!’”. Of: “Oooooh, hoe kan je die missen!”. In andere takken van sport precies zo.

Maar een leider die snapt dat plezier en zelfvertrouwen cruciaal zijn, kan bijvoorbeeld zeggen: “Als je je rug goed rechtop houdt, dan kan je de bal beter stuurt.”

Hij benoemt dus niet wat er fout ging, maar geeft een tip (dan is kritiek juist fijn!). De ‘als’ helpt je daarbij om het constructief te formuleren. En de ‘dan’ zorgt dat je niet vergeet om ook het effect aan te geven (de kans dat ie het dan gaat doen, is aantoonbaar groter!).

De verleiding is groot om dingen zelf te gaan invullen. En vaak oordelen en veroordelen we dan ook al. Het gebeurt ons allemaal! En dat leidt in de praktijk tot allerlei kleine en grotere conflicten.

In de voorstelling ‘Pap, doe normaal!’, de stichting Positief Coachen op scholen speelt, geeft dat een komisch misverstand. Maarten denkt dat zijn zoon Sander hem wil vertellen dat ie homo is. En Sander denkt dat zijn vader Maarten hem wil vertellen dat hij gaat trouwen met zijn nieuwe vriendin. Maar dat is helemaal niet zo!

De oplossing is natuurlijk heel simpel. Ondanks je emoties, stel eerst eens een open vraag. Misschien blijkt het dan dus wel heel anders te liggen!

  • Scholen. Op scholen spelen we de voorstelling ‘Pap, doe normaal!‘. Weet jij een school waar dat goed zou kunnen? Download dan hier de flyer, print ‘m uit op een dubbelzijdig A4-tje en geef ‘m mensen in handen!
  • Sportclubs. We hebben ook een voorstelling voor bij sportclubs: ‘Dat schiet lekker op zo!’. Daar hangt een campagne van een jaar aan vast om aan een positief klimaat te werken.
    Weet jij een club waar het wel wat positiever zou kunnen? Download dan hier de flyer!
  • Bedrijven. Tot slot hebben we ook een voorstelling voor bedrijven: ‘Heb ik even geluk!’. Over werkgeluk en meer plezier op het werk. Met het boeken van deze voorstelling steunt een bedrijf meteen ons maatschappelijk project. Ook over deze voorstelling hebben we een folder: klik hier!

Deel je ervaringen!


Zet je reactie (of je foto’s / filmpjes) op je social media en gebruik dan #positiefklimaat

Onze voorstellingen


We geven voorstellingen als krachtige aanzet voor een positief klimaat:

Meer informatie?


Neem gerust contact op als je een vraag of opmerking hebt!