Jeugdige acteurs gezocht!

Vind je het leuk om te acteren? En wil je graag in een professionele productie staan? De stichting Positief Coachen zoekt regelmatig kinderen om mee te doen!

In onze humoristische voorstellingen spelen talentvolle jongens en meisjes van 8 tot 14 jaar. Momenteel zoeken we jongens van circa 9 – 12 jaar, die gaan spelen in onze onze voorstellingen Dat schiet lekker op zo! en/of Pap, doe normaal!.

De audities worden gehouden in een ruimte waar we 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook zijn er slechts een paar mensen aanwezig.
Dat geldt ook voor de repetities.


De uitvoeringen van onze voorstellingen zijn vanaf 1 juli mogelijk tot maximaal 100 mensen (en ook weer met 1,5 meter afstand van elkaar). Maar tegen de tijd dat de kinderen gaan spelen, is er wellicht al meer mogelijk.
Ook houden de acteurs in de voorstelling voldoende afstand van elkaar.


Hoe vaak we kunnen gaan spelen gezien de Coronacrisis, is op dit moment nog onduidelijk. Maar de kinderen leren van de leuke repetities sowieso veel (en dat kan bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn op je eigen theaterschool!). Ook zal er straks vast weer meer mogelijk zijn.

Bij ons doe je – op hoog niveau – een unieke ervaring op, waardoor je je als jeugdige acteur enorm ontwikkelt. Want bij ons:

 • doe je – bij de rol van Sander (circa 11 jaar) – zowel dialogen als monologen, mag je zingen én improviseren met het publiek;
 • mag je meedenken over de voorstellingen;
 • mag je regelmatig optreden voor publiek (en die podiumervaring is nooit na te bootsen bij een theaterschool);
 • krijg je veel individuele aandacht en staan plezier en zelfvertrouwen voorop!

We zien dan ook dat onze jeugdige acteurs  – na bij ons te hebben gespeeld – vaak rollen krijgen in grote musicals, films, commercials, tv-series.
(Overigens komen ook kinderen van grote musicals naar ons toe.)

Zie ook de referenties van kinderen en ouders verderop op deze webpagina!

 • Voor de jongens van circa 11 jaar geldt dat we talentvolle jeugdige acteurs zoeken die goed kunnen acteren en zingen (op het niveau van een hoofdrol in bijvoorbeeld een grote musical).
 • Voor de jongens van circa 9 jaar geldt dat ze dol moeten zijn op acteren, al goed teksten moeten kunnen onthouden en een schattige uitstraling moeten hebben.

Verder stellen wij de volgende voorwaarden:

 • Beschikbaarheid. Je bent doordeweeks in principe alle avonden beschikbaar om van 20.00 tot 21.15 uur te spelen (waarbij je om 18.45 uur op de locatie bent of direct na school als we in een theater spelen). Maar wees gerust:
  1) dit geldt alleen voor het seizoen en buiten de schoolvakanties,
  2) je speelt normaalgesproken niet vaker dan maximaal één keer per week,
  3) je weet minstens een maand van te voren wanneer je speelt.
 • Speelbeurten. Als we vanwege Corona weer volop kunnen spelen, stel je voor een jaar je 24 wettelijke speelbeurten beschikbaar voor Positief Coachen. Dat betekent dat je in die periode niet ook in andere professionele producties kunt spelen, afhankelijk van wanneer je precies jarig bent. (Wel mag je in voorstellingen spelen van je theaterschool en audities doen voor de periode erna.)
 • Vervoer. Je ouders / verzorgers zijn bereid om te rijden naar de uitvoeringen, op locaties op normaalgesproken maximaal 1 tot 1,5 uur rijden (plus mogelijk files).
 • In Dat schiet lekker op zo! zijn twee rollen: vader Maarten en zijn zoon Sander, die in de eerste klas van de middelbare school zit (vaak gespeeld door iets jongere jongens, die dan later kunnen doorstromen naar ‘Pap, doe normaal!’).
 • In Pap, doe normaal! zijn drie rollen: naast vader Maarten en zijn zoon Sander (een figurant speelt zijn vriendinnetje) ook het jongere broertje van Sander, Mathijs.

De rol van vader Maarten wordt vertolkt door Ewald van Kouwen. Hij speelt al tien jaar in de theatervoorstellingen van Positief Coachen. (De regisseur daarvan is Aike Dirkzwager.)

Talentvolle jeugdige acteurs vervullen de rollen van Sander en Mathijs. We zoeken dus kinderen van circa 9 jaar (voor de rol van Mathijs) en van circa 11 jaar (voor de rol van Sander).

 • De voorstelling Dat schiet lekker op zo! (waar we jongens van circa 11 jaar voor zoeken) wordt vooral gespeeld in kantines van sportclubs. Die bouwen we – met zwarte theaterdoeken, toneelspots en professionele geluidsversterking – om tot een theatertje!
  (De jongens kunnen het jaar erop mogelijk doorstromen naar de voorstelling ‘Pap, doe normaal!‘.)
 • De voorstelling Pap, doe normaal! (waar we jongens van circa 11 jaar maar ook jongens van circa 9 jaar voor zoeken) wordt vooral gespeeld in aula’s van scholen, maar ook in culturele centra en theaters.

Je speelt op locaties op normaalgesproken maximaal 1 tot 1,5 uur rijden (plus mogelijk files).

De uitvoeringen zijn meestal van 20.00 tot 21.15 uur.

Je wordt dan uiterlijk 18.45 op de locatie verwacht om je voor te bereiden, als we bij een sportclub of op een school spelen. Als we in het theater staan, kom je ‘s middags na school al meteen naar de locatie.

Vanwege de Coronacrisis weten we op dit moment nog niet hoe vaak we aankomend seizoen daadwerkelijk gaan spelen. Dat geldt in deze tijden natuurlijk voor alle theatergezelschappen.

Wel leer je van de repetities in en rond deze zomervakantie – met veel persoonlijke aandacht – bij ons sowieso veel. (Dit kan voor de kinderen een geweldige aanvulling zijn op hun theaterschool!)

Vervolgens gaan zij hopelijk dus volop spelen. Het streven is dat je dan – in het seizoen en buiten de schoolvakanties – gemiddeld één keer per week speelt.

Aangezien we vooral in opdracht van sportclubs en scholen spelen, weten we van te voren niet exact hoe vaak we gaan spelen (en hebben we niet een speellijst voor het hele seizoen). Wel weet je minstens een maand van te voren wanneer je mag spelen.

 • Wanneer? In en rond de zomervakantie (we houden rekening met de vakanties van de betrokken gezinnen.)
 • Op welke dagen? In onderling overleg waarschijnlijk op zondagen (zodat je op zaterdag naar je sportclub c.q. eigen theaterschool kan), maar in de zomervakantie kan het ook doordeweeks.
 • Hoe laat? Van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Hoe vaak? Het gaat normaalgesproken om zes repetities plus een generale repetitie (dus zeven zondagen in totaal).
 • Waar? In ons repetitiehuis in Nieuwegein (in het midden van het land en goed bereikbaar).

Vooraf leer je zelf thuis de tekst van het script.

 • Je contactpersoon voor de audities is Wendy Arendsen.
 • De kinderregisseur is Irene van Rijsewijk.
 • De kinderbegeleiders bij de repetities zijn acteurs in opleiding aan de Academie voor Theaterperformance in Utrecht.
 • Bij een uitvoering heb je vooral te maken met theatertechnicus Marco Spek en de volwassen acteur Ewald van Kouwen. (Ook is altijd een van je ouders / verzorgers aanwezig.)
 • Office manager Petra Nypels zorgt voor de planning van de uitvoeringen en de uitbetalingen van de vergoedingen.

Bij ons is altijd een kinderbegeleider bij de repetities aanwezig en een van de ouders / verzorgers bij de uitvoeringen. Zo creëren we een optimaal veilig klimaat voor de kinderen.

Verder hebben alle mensen die bij ons met de kinderen werken een actuele Verklaring Omtrent Gedrag (zodat er een check is gedaan door Justitie), maken we goede afspraken met de ouders en de kinderen over de omgangsvormen, hebben we een daartoe opgeleide vertrouwenspersoon, etc.

De audities zijn leuk en in de vorm van een workshop, onder leiding van onze kinderregisseur. (Bij ons geen audities met een strenge jury achter een tafel!)
De deelnemende kinderen leren in de periode ervoor thuis een tekst (en ‘Sander’ ook een lied) in.

De audities zijn op een zaterdag of zondag. In ons repetitiehuis in Nieuwegein (in het midden van het land en goed bereikbaar).

We nemen – ieder seizoen – voor iedere rol vier tot vijf jeugdige acteurs aan. Voor het noorden, het oosten, het zuiden en het westen van het land.

Als je voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven verwoord, dan kun je aan je ouders / verzorgers vragen of ze reageren via het formulier onderaan deze webpagina.

Mogelijk vragen we je vervolgens om een filmpje aan ons te sturen waarin je wat over je zelf vertelt (dat je gewoon met je telefoon mag opnemen en via WhatsApp mag sturen).
Na het beoordelen van deze filmpjes nodigen we een aantal kinderen uit voor de audities.

Let op: alleen ouders / verzorgers kunnen reageren, namens hun kind. Berichten van kinderen zelf worden niet in behandeling genomen.

Video’s

Trailer ‘Dat schiet lekker op zo!’

Reacties van het publiek

Trailer ‘Pap, doe normaal!’

Lerares over de voorstelling

Referenties

Billy Elliot

Het is super leuk om in deze voorstelling te mogen spelen, ik heb er veel van geleerd. En het is heel gezellig met de andere kinderen!
Nick is o.a. Billy Elliot gaan spelen in de gelijknamige musical.

“Bijzonder leuke en leerzame ervaring voor zowel kind als ouder. Top sfeer binnen een professioneel team!

The Sound of Music

Vanaf het eerste moment kom je in een soort familie waar iedereen elkaar helpt en steunt. Je leert er ook super veel.
Olaf is onder meer in The Sound of Music gaan spelen.

Hij heeft van elk optreden genoten en wij als ouders ook. Het was voor Olaf ook een mooie springplank.

Kasper en de Kerstengelen

“Ik vond het zo leuk om bij Positief Coachen te spelen, dat ik later weer teruggekomen ben.”
Josephine is o.a. in de tv-serie Kasper en de Kerstengelen gaan spelen.

“Tussen de kinderen / ouders is vaak een hechte band ontstaan. In de loop van de jaren hebben zo’n zeventig kinderen bij Positief Coachen gespeeld. Je ziet dat groepjes af en toe zelfs na jaren nog reunies houden!”

Foto’s

Ja, ik heb interesse in de audities!

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

 • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs én in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat