Dat schiet lekker op zo!

De stichting Positief Coachen heeft in de seizoenen 2016-2023 (dus maar liefst zeven jaar lang!) in het hele land de theatervoorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!’ gespeeld.

Een humoristische voorstelling voor trainers en coaches, bestuurs- en commissieleden en ouders bij sportclubs. Een krachtige aanzet voor een positief sportklimaat.

(Vanaf nu kun je een uitvoering van onze nieuwe theatervoorstelling over een positief sportklimaat boeken: ‘Kom op nou, jongens!‘.)

Het zou bij sportclubs best wat positiever mogen. Een zeer actueel en urgent thema.
Als je bijvoorbeeld kijkt hoe ouders langs de kant zich gedragen… En eerlijk is eerlijk, coaches kunnen het soms ook wel wat positiever doen.

Het bijzondere is: mensen vertonen vaak negatief gedrag omdat ze heel graag willen dat het goed gaat. Terwijl het natuurlijk juist beter gaat als je het positiever doet!

Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk…

De voorstelling was een krachtige aanzet voor een nog positiever klimaat bij jullie sportclub. In zo’n klimaat:

  • kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen (en is de kans dat ze goed gaan presteren dus groter!);
  • zijn er minder incidenten (terwijl het nu in de sport bijna ieder weekend wel raak is!);
  • haken kinderen minder snel af (terwijl nu in de sport twee derde afhaakt voordat ie volwassen is!);
  • zijn mensen eerder geneigd om voor de club actief te worden / te blijven (terwijl nu vrijwel alle clubs kampen met een chronisch vrijwilligerstekort!).

Dat is aangetoond in jarenlang wetenschappelijk onderzoek, dat aan het verhaal ten grondslag ligt. Maar het was gegoten in een luchtige voorstelling!

De voorstelling was voor  trainers / coaches en bestuurs- en commissieleden bij sportclubs, en/of de ouders van hun jeugdleden.

In deze voorstelling, met een lach maar ook een traan, zagen we wat een vader allemaal meemaakt, thuis en bij de club van zijn zoon (waar hij ook de coach van is). Hij doet mee aan het project van de club om het allemaal wat positiever te doen. Maar zijn zoon overweegt te stoppen met sporten. En ook de relatie met zijn tweede vrouw vertoont scheurtjes…

  • In Nederland werden onze voorstelling omarmd door sportkoepel NOC*NSF en 42 sportbonden en Hogeschool Windesheim (lectoraat sportpedagogiek). Ontwikkeld vanuit een project met het Ministerie van VWS en talloze gemeenten en Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s): Naar een veilig sportklimaat.
  • In Vlaanderen werkte Positief Coachen samen met diverse sportregio’s en gemeentelijke sportdiensten.

Een uitvoering van de voorstelling kon plaatsvinden in het lokale theater, maar ook in een cultureel centrum, dorpshuis, e.d. In dat geval bouwden wij – met zwarte theaterdoeken, toneelspots en professionele geluidsversterking – de locatie om tot een theatertje!

De voorstelling liep sinds begin 2016 en en was onder andere bij clubs in deze gemeenten te zien:

De reacties op de voorstellingen van de stichting Positief Coachen zijn zeer enthousiast. ‘Zo grappig!’. ‘Heel herkenbaar!’. Bezoekers geven gemiddeld een 8. (Onderzoek sportkoepel NOC*NSF).

Kijk voor referenties van sportclubs onderaan deze webpagina!

De rol van de zoon werd afwisselend gespeeld door talentvolle jeugdige acteurs, met vaak een ruime ervaring in het theatervak.

De rol van vader werd vertolkt door Ewald van Kouwen. Hij speelt al vijftien jaar in de theatervoorstellingen van Positief Coachen.

  • Boekje. Na afloop van de voorstelling kon je voor slechts vijf euro het gelijknamige boekje kopen, met de tips uit de voorstelling.
  • Videofeuilleton. Na de voorstelling kreeg je, als je dat wilt, een jaar lang iedere week een kort filmpje in de mail. Het verhaal liep door! Zodat je er steeds weer aan herinnerd werd.

De theatervoorstelling kon ook worden ingezet in het kader van een project in de gemeente, bijvoorbeeld van de lokale sportpedagoog of de landelijke sportbond / NOC*NSF.

De voorstelling was nog te zien tot 1 april 2023 en is nu dus niet meer te boeken. Maar je kunt wel onze nieuwe theatervoorstelling over een positief sportklimaat boeken. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Bellen kan natuurlijk ook: vanuit Nederland 06 – 122 677 24, vanuit Vlaanderen 0031 6 – 12267724.

Boekje

Na afloop van de voorstelling konden mensen voor €5 het gelijknamige boekje kopen. Met een samenvatting van het verhaal en de tips uit de voorstelling.

Videofeuilleton

Na de voorstelling kregen de bezoekers, als zij dat wilden, een jaar lang iedere week een kort filmpje in de mail. Zodat ze er steeds weer aan herinnerd werden!

Website

Tips om te werken aan een positief sportklimaat zijn te vinden op positiefsportklimaat.nl. Voor bestuurs- en commissieleden. Voor trainers en coaches. En voor ouders.

Foto’s

Reacties van het publiek

De voorstelling werd vanuit het project ‘Naar een veilig sportklimaat’ omarmd door o.a.:

 

Regio Dommelstreek (NL)

“Het werkt echt. Negen verenigingen in de Dommelstreek bewijzen dat! We hebben er verschillende voorstellingen en vele tientallen vervolgbijeenkomsten gehouden.”

Gemeente Assen (NL)

“We zijn er trots op een voorbeeld te zijn voor andere gemeenten! We hebben een project gedaan met vier theatervoorstellingen en zestig workshops, waaraan tien sportclubs hebben meegedaan. En we zijn binnen het platform Positief Coachen Assen nog steeds met het thema bezig!”

gemeente Oud-Turnhout (BE)

“De voorstellingen betekenden een verrijking voor onze sportclubcultuur, waardoor clubs zin kregen om met Positief Coachen aan de slag te gaan. En na twee jaar zien we de invloeden binnen de deelnemende clubs, mooi!”

gemeente Utrecht (NL)

“Na een opwarmertje in de topsport, hebben we samen met de VSU een project gehouden met meerdere voorstellingen en in totaal 36 vervolgbijeenkomsten. Daarmee hebben we bij de vijf sportclubs een krachtige aanzet gegeven voor een positievere cultuur.”

gemeente Capelle (NL)

“Vijf sportclubs uit Capelle hebben meegedaan. We hebben genoten van de theatervoorstelling. Vervolgens zijn er bij de clubs in totaal dertig vervolgbijeenkomsten geweest. Clubs hebben het zeer gewaardeerd!”

gemeente Den Haag (NL)

“Na een succesvol project in Den Haag in de topsport, hebben we een project in de breedtesport gedraaid met drie theatervoorstellingen en 52 workshops. Daar hebben tien Haagse sportclubs aan meegedaan, uit allerlei takken van sport.”

gemeente Venlo (NL)

“Zoveel positieve reacties na afloop! De jeugdige acteur wist de zaal ook volledig in te pakken.”

voetbalclub sc Genemuiden (NL)

“Amusement van de bovenste plank. Soms was de zaal juist muisstil, een aandachtig oor voor de voorstelling.”

voetbalclub VV de Meern (Utrecht, NL)

‘Wij organiseren bij onze club ieder jaar een uitvoering! Zo krijgen alle nieuwe coaches en ouders het verhaal mee.’

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

  • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat al meer dan vijftien jaar humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs en in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl