Wel winnen he 1

Wel winnen, hè!

De stichting Positief Coachen heeft in de periode 2010-2014 een theatertour uitgevoerd met de voorstelling ‘Wel winnen, hè!’. Een humoristische voorstelling voor trainers en coaches en bestuurs- en commissieleden van sportclubs. Over betere prestaties en een sterkere club.

(Momenteel speelt het theatergezelschap voor sportclubs de voorstelling Dat schiet lekker op zo!.)

In totaal zijn er van ‘Wel winnen, hè!‘ 300 uitvoeringen geweest, verspreid over het hele land. Waarvan 200 in opdracht van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF en 42 sportbonden, en 100 op lokaal initiatief.

In onderzoek van NOC*NSF gaven de bezoekers aan: dit zou iedereen bij onze club moeten zien! Daarom spelen we momenteel de voorstelling Dat schiet lekker op zo!, die speciaal is gemaakt voor sportkantines. In de eigen omgeving, zodat iedereen er bij kan zijn.

In de theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè!‘ volgen we trainer / coach Bas, die zijn uiterste best doet zijn jeugdige sporters zo goed mogelijk te begeleiden. En voorzitter Ewald, die hem (gevraagd en ongevraagd) advies geeft.
Ook zien we Bas met zijn beide zoons, die op een individuele sport en een teamsport zitten: de 8-jarige Mathijs en de 13-jarige Sander. En zijn 11-jarige dochter Anne.

Over wat je zegt als coach vlak voor een spannende wedstrijd. Wat je doet als trainer als de training voor geen meter loopt. En hoe je als bestuurder met schreeuwende ouders langs de kant omgaat.

De voorstelling vertelt trainers en coaches – vanuit het gedachtegoed van Positief Coachen – hoe zij de kinderen effectief kunnen begeleiden, en bestuurs- en commissieleden hoe zij aan een cultuurverandering bij hun club kunnen werken.

De theatertour was in het kader van het project Naar een veilig sportklimaat (VSK) van de sportkoepel NOC*NSF en 42 sportbonden, het ministerie van VWS en vele gemeenten.
Het doel is een positief en pedagogisch sportklimaat, waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen, minder met incidenten worden geconfronteerd en minder snel afhaken (en er meer – en betere! – trainers en coaches voor ze zijn).

Meer dan 100.000 mensen – uit allerlei sporten – hebben de voorstelling gezien. De reacties van het publiek waren zeer enthousiast. ‘Heel grappig!’. ‘Zo herkenbaar!’ Bezoekers gaven gemiddeld een 8. (Onderzoek sportkoepel NOC*NSF.)

Zie ook de referenties onderaan deze webpagina!

Voorzitter Ewald houdt een presentatie op de algemene ledenvergadering van de voetbalclub. Hij wil bij zijn vereniging naar een andere cultuur toe. Een cultuur waarin naar zijn overtuiging prestaties verbeteren, sportiviteit toeneemt, meer pubers lid blijven en het aantal vrijwilligers groeit.

Hij heeft een verhaal dat gestoeld is op praktijk­ervaringen van topcoaches (o.a. in het zwemmen en hockey) en onderbouwd is met jarenlang wetenschappelijk onderzoek (zowel in teamsporten als in individuele sporten).

Bas, die de ledenvergadering bezoekt en al jarenlang coach is bij de club, is niet zo gediend van de bemoeizucht van de voorzitter. Het gaat toch prima!

Maar Ewald zet hem onder druk. Want hij vindt dat er écht wat moet veranderen.

Bas wil graag winnen en gaat het verhaal van de voorzitter dan toch maar proberen toe te passen bij zijn team. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn…

Tot overmaat van ramp wil zijn oudste zoon, Sander (13 jaar), stoppen met voetballen. Terwijl Bas het zo leuk vindt om zijn eigen zoon te coachen. En graag wil dat hij een topper wordt!

Vervolgens stapt zijn jongste zoon, Mathijs (8 jaar), over naar turnen, de sport van dochter Anne (11 jaar). En begint zijn vrouw ook nog moeilijk te doen…

De voorstelling wordt omarmd door o.a.:

Trailer

Foto’s

Cast

Bas had een hoofdrol in de musical Billy Elliot en was daarvoor te zien in o.a. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Ewald speelt al tien jaar in de theatervoorstellingen van Positief Coachen en was daarvoor tien jaar lang zo’n beetje iedere dag op televisie als woordvoerder van de Consumentenbond

De drie kinderen van het gezin worden gespeeld door jongens en meisjes die vaak ook in andere producties staan, zoals The Sound of Music, Billy Elliot en Ciske de Rat

Crew

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

  • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs en in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl