Positief coachen - sportsector

Voor bestuurs- en commissieleden

Ben je bestuurs- of commissielid bij een sportclub? En houdt jouw vereniging de campagne ‘Naar een positief sportklimaat‘ en wil je graag meehelpen? Lees dan hier wat jij kunt doen!

Denk na over de huidige cultuur bij de club waar je actief voor bent. Is er bij jullie een positief klimaat? Of zou daar nog wel wat aan verbeterd kunnen worden? Ook als jullie al best positief zijn!

Praat erover met de andere bestuurs- en commissieleden. Wat is de kracht van jullie club? En wat zou er nóg beter kunnen?

Denk na hoe jij als bestuurs- of commissielid het goede voorbeeld kunt geven. Hoe benader je een potentiële vrijwilliger? Hoe leid je een vergadering of geef je daar jouw inbreng? Hoe ga je om met lastig gedrag van ouders? Etc.

Praat met je collega’s over hoe jullie je zelf gaan gedragen, nu jullie club werkt aan een positief klimaat.

Ga met elkaar in gesprek over het beleid van de club. Wat moet daarin veranderen, nu jullie met z’n allen aan een positief klimaat werken? Denk aan het aannamebeleid van nieuwe trainers en coaches. Neem je bijvoorbeeld alleen nog maar trainers/coaches aan die positief coachen?

Of denk aan het beoordelen van die trainers en coaches. Beoordeel je ze op het korte-termijn-resultaat of gaan jullie voor een optimaal leerklimaat?

Pak een toezichthoudende rol op. Dat is een prachtige taak voor de bestuurs- en commissieleden, die verantwoordelijk zijn maar niet zelf in de spanning van een wedstrijd zitten.

Bijvoorbeeld, loop bij wedstrijden rond en spreek mensen aan. Op een positieve manier natuurlijk! Vertel over jullie visie. “Dit is hoe wij denken dat het nog beter kan gaan met de kinderen bij onze club.”

Een cultuurverandering is een traject van jaren. Natuurlijk gaat er niet meteen van alles veranderen bij je club. Heb geduld! Met de campagne, die gestart is met een voorstelling in jullie eigen kantine voor al jullie trainers/coaches en bestuurs- en commissieleden, geven jullie een krachtige aanzet.

Maak samen met de andere bestuurs- en commissieleden een actieplan over wat jullie verder nog kunnen doen. Beperk je bijvoorbeeld tot vijf bullets met concrete acties. En bespreek regelmatig hoe het er mee staat.

Hebben jullie in jullie eigen kantine al wel een voorstelling voor alle trainers/coaches en bestuurs- en commissieleden gehad, maar nog niet een voorstelling voor de ouders van jullie jeugdleden? Of hebben jullie behoefte aan vervolgbijeenkomsten, waarin mensen leren om het verhaal uit de voorstelling in praktijk te brengen en vast te houden?

Klik hier om te zien wat we nog meer te bieden hebben. Of informeer bij je bond wat zij voor jullie kan doen!

Campagne bij jouw club!

Voorstelling

Een humoristische voorstelling, in jullie eigen kantine. Plus boekje en videofeuilleton.

Clubuitingen

Een jaar lang filmpjes, artikelen, posters en cartoons. En diverse acties!

Website

Deze website met tips. (Ook wisselen deelnemende clubs ervaringen uit.)

Eerste filmpje gemist? Kijk het hier alsnog!

Deel je ervaringen!


Vertel op social media hoe het gegaan is en gebruik dan #positiefklimaat

Steun dit goede doel!


Help het maatschappelijk project ‘Naar een positief klimaat’:

  • Op het werk

    Vraag bij het bedrijf waar je werkt of ze daar belangstelling hebben voor een theatervoorstelling. Dan gaat het daar beter én steun je meteen ons goede doel. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie?


Neem contact op als je meer wilt weten over deze campagne:

  • Heb je een vraag?

    Benader dan de ambassadeur Positief Sportklimaat bij jouw sportclub! Zie de contactgegevens onderaan jullie eigen campagne-uitingen.

  • Ga naar de site!

    Wil je meer weten over de stichting Positief Coachen? Ga dan naar haar website!

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl