Positief coachen - sportsector

Voor trainers en coaches / begeleiders

Ben je bij jouw sportclub een trainer of coach / begeleider? En houdt jouw vereniging de campagne ‘Naar een positief sportklimaat’ en wil je graag meehelpen? Lees dan hier wat jij kunt doen!

In de sport is gek genoeg best veel negativiteit. Jij kunt een belangrijke bijdrage leveren aan een positief klimaat bij jullie club. Geef zelf het goede voorbeeld richting je spelers / sporters, hun ouders, je mede-coaches, etc.

Dan kun je bijvoorbeeld doen door – juist op spannende momenten – toch te blijven kijken naar wat er wél goed gaat en dat ook expliciet uit te spreken, eerlijk en concreet.

Je zult zien, dan gaat het ook beter!

Praat met de andere trainers en coaches bij je club over hoe jullie het nog positiever kunnen doen, wetende dat de prestaties dan verbeteren en de club nog sterker wordt.

Heb je de voorstelling in jullie eigen kantine gezien? Dan kan dat misschien een mooie aanleiding zijn om er met elkaar over te praten!

Oefening baart kunst! Schrap bijvoorbeeld alles wat met resultaten te maken heeft uit je vocabulaire (zoals: “Wel winnen, hè!”), maar praat vooral over wat je spelers / sporters zélf kunnen doen (zoals: “Als je je rug goed rechtop houdt, dan kun je de bal beter sturen”).

Wellicht zijn er na de voorstelling in jullie kantine vervolgbijeenkomsten van de stichting Positief Coachen om álle tools te leren. Of zijn er bijeenkomsten van bijvoorbeeld jullie bond!

Begeleid je jeugd? Praat met de ouders van je spelers / sporters over wat zij kunnen doen om jou te helpen een positief klimaat te scheppen.

Vraag bijvoorbeeld of een aantal ouders de rol van cultuurbewaker wil oppakken en tijdens wedstrijden zo nodig mensen meteen wil aanspreken op hun gedrag.

Het is heel belangrijk dat de ouders ook meedoen! Wellicht is er bij jullie club nóg een voorstelling, maar dan voor de ouders van jullie jeugdleden.

Dit jaar is er vijf keer een actie bij jullie club in het kader van de campagne ‘Naar een positief sportklimaat’. Zoals de Lolly Challenge, waarbij ouders die langs de kant toekijken een lolly krijgen als ze wel érg fanatiek zijn.

Doe actief mee, maak de anderen ook enthousiast en deel je ervaringen op social media met de hashtag #positiefklimaat.

Regelmatig zie je op de site van de club een nieuw filmpje of lees je een artikeltje in het clubblad etc. Deel het met de anderen en praat erover. Wat betekent dit voor ons? En welke acties kunnen we zelf bedenken om aan een positief klimaat bij ons te werken?

Trouwens, als je de voorstelling hebt bijgewoond krijg je – als je dat wilt – iedere week een filmpje in je mail!

Campagne bij jouw club!

Voorstelling

Een humoristische voorstelling, in jullie eigen kantine. Plus boekje en videofeuilleton.

Clubuitingen

Een jaar lang filmpjes, artikelen, posters en cartoons. En diverse acties!

Website

Deze website met tips. (Ook wisselen deelnemende clubs ervaringen uit.)

Eerste filmpje gemist? Kijk het hier alsnog!

Deel je ervaringen!


Vertel op social media hoe het gegaan is en gebruik dan #positiefklimaat

Steun dit goede doel!


Help het maatschappelijk project ‘Naar een positief klimaat’:

  • Op het werk

    Vraag bij het bedrijf waar je werkt of ze daar belangstelling hebben voor een theatervoorstelling. Dan gaat het daar beter én steun je meteen ons goede doel. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie?


Neem contact op als je meer wilt weten over deze campagne:

  • Heb je een vraag?

    Benader dan de ambassadeur Positief Sportklimaat bij jouw sportclub! Zie de contactgegevens onderaan jullie eigen campagne-uitingen.

  • Ga naar de site!

    Wil je meer weten over de stichting Positief Coachen? Ga dan naar haar website!

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl