Positief coachen - sportsector

Voor ouders

Ben je vader of moeder van een sportend kind? En houdt de vereniging van je kind de campagne ‘Naar een positief sportklimaat‘ en wil je graag meehelpen? Lees dan hier wat jij kunt doen!

Zie je het, in meer of mindere mate, bij de sportclub van jouw zoon of dochter ook terug: dat mensen – goed bedoeld – vooral kijken naar wat er niet goed gaat (“Hoe kan je die missen!“) en steeds maar hameren op resultaten (“Wel winnen, hè!“)?

Wees je bewust van het gedrag van ouders in de sport. En realiseer je dat plezier en zelfvertrouwen cruciale succesfactoren zijn. Dat het dus beter met de kinderen gaat als je juist positief bent!

Heb je de voorstelling in de kantine van de sportclub van jouw zoon of dochter gezien? Daar kwamen zeven types ouders voorbij. De ongeïnteresseerde. De overkritische (waar het nooit goed genoeg voor is). De schreeuwende. De coachende. De overbezorgde. De willen-winnen-ten-koste-van-alles. En de positieve.

Ga bijvoorbeeld met je partner in gesprek over hoe jij zou willen zijn.

Je helpt als vader of moeder je kind in de sport het beste als je hem of haar los durft te laten. De coach is de coach en de vader is de vader c.q. de moeder is de moeder.

Houd de rolverdeling dus helder. De coach geeft de aanwijzingen. En jij bent de veilige haven waar je kind altijd naar terug kunt!

Iets doen met wat er fout gaat is niet jouw taak als vader of moeder. Dat is de taak van de coach.

Negeer dus alles wat er fout gaat. Hoe moeilijk dat soms ook is (door bijvoorbeeld de spanning van dat moment of omdat je er veel verstand van hebt). Maar het belang van je kind staat voorop!

Reageer tijdens en rond een wedstrijd sterk op wat er goed gaat. Dus blijf, ondanks spanning of irritatie, toch ook kijken naar wat er wél goed gaat en benoem dat meteen.

Wees wel eerlijk en concreet. Dus je moet het echt menen en het moet echt ergens over gaan.

Schrap alles wat met resultaten te maken heeft uit je vocabulaire. We gaan het dus niet meer hebben over bijvoorbeeld winnen, de stand in de competitie, punten pakken, persoonlijke records verbeteren.

Maar praat bijvoorbeeld over iets nieuws leren. Want ontwikkeling, dat vinden ze het allerleukste wat er is!

Campagne bij jouw club!

Voorstelling

Een humoristische voorstelling, in jullie eigen kantine. Plus boekje en videofeuilleton.

Clubuitingen

Een jaar lang filmpjes, artikelen, posters en cartoons. En diverse acties!

Website

Deze website met tips. (Ook wisselen deelnemende clubs ervaringen uit.)

Eerste filmpje gemist? Kijk het hier alsnog!

Deel je ervaringen!


Vertel op social media hoe het gegaan is en gebruik dan #positiefklimaat

Steun dit goede doel!


Help het maatschappelijk project ‘Naar een positief klimaat’:

  • Op het werk

    Vraag bij het bedrijf waar je werkt of ze daar belangstelling hebben voor een theatervoorstelling. Dan gaat het daar beter én steun je meteen ons goede doel. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie?


Neem contact op als je meer wilt weten over deze campagne:

  • Heb je een vraag?

    Benader dan de ambassadeur Positief Sportklimaat bij jouw sportclub! Zie de contactgegevens onderaan jullie eigen campagne-uitingen.

  • Ga naar de site!

    Wil je meer weten over de stichting Positief Coachen? Ga dan naar haar website!

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl