Dat schiet lekker op zo!

Te fanatieke ouders. Een tekort aan trainers en coaches. Veel kinderen die in de puberteit afhaken. Of incidenten op en rond het veld / het bad / de mat… Veel sportclubs herkennen het!

Het is daarom verstandig dat verenigingen werken aan een positief sportklimaat. (In het landelijke sportakkoord een van de speerpunten voor de komende jaren.)

Daarover gaat onze theatervoorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!’ . Een krachtige aanzet voor zo’n positief klimaat. Nog te zien tot eind maart 2023.

Daarna gaat de voorstelling, na zeven (!) succesvolle jaren, stoppen. Maar dan is nog wel onze theatrale lezing voor sportclubs te boeken. Neem gerust contact met ons op voor meer info!

Het zou bij sportclubs best wat positiever mogen. Een zeer actueel en urgent thema.
Als je bijvoorbeeld kijkt hoe ouders langs de kant zich gedragen… En eerlijk is eerlijk, coaches kunnen het soms ook wel wat positiever doen.

Het bijzondere is: mensen vertonen vaak negatief gedrag omdat ze heel graag willen dat het goed gaat. Terwijl het natuurlijk juist beter gaat als je het positiever doet!

Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk…

De voorstelling is een krachtige aanzet voor een nog positiever klimaat bij jullie sportclub. In zo’n klimaat:

 • kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen (en is de kans dat ze goed gaan presteren dus groter!);
 • zijn er minder incidenten (terwijl het nu in de sport bijna ieder weekend wel raak is!);
 • haken kinderen minder snel af (terwijl nu in de sport twee derde afhaakt voordat ie volwassen is!);
 • zijn mensen eerder geneigd om voor de club actief te worden / te blijven (terwijl nu vrijwel alle clubs kampen met een chronisch vrijwilligerstekort!).

Dat is aangetoond in jarenlang wetenschappelijk onderzoek, dat aan het verhaal ten grondslag ligt. Maar het is gegoten in een luchtige voorstelling!

De voorstelling is voor  trainers / coaches en bestuurs- en commissieleden bij sportclubs, en/of de ouders van hun jeugdleden.

In deze voorstelling, met een lach maar ook een traan, zien we wat een vader allemaal meemaakt, thuis en bij de club van zijn zoon (waar hij ook de coach van is). Hij doet mee aan het project van de club om het allemaal wat positiever te doen. Maar zijn zoon overweegt te stoppen met sporten. En ook de relatie met zijn tweede vrouw vertoont scheurtjes…

Deze theatervoorstelling is deels gebaseerd op de voorstelling van Positief Coachen die in schouwburgen plaatsvond: Wel winnen, he! (voor trainers/coaches en bestuurs- en commissieleden bij sportclubs). Daar hebben 100.000 mensen van genoten.

 • In Nederland worden onze voorstellingen omarmd door sportkoepel NOC*NSF en 42 sportbonden en Hogeschool Windesheim (lectoraat sportpedagogiek). Ontwikkeld vanuit een project met het Ministerie van VWS en talloze gemeenten en Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s): Naar een veilig sportklimaat.
 • In Vlaanderen werkt Positief Coachen samen met diverse sportregio’s en gemeentelijke sportdiensten.

Een uitvoering van de voorstelling kan plaatsvinden in het lokale theater, maar ook in een cultureel centrum, dorpshuis, e.d. In dat geval bouwen wij – met zwarte theaterdoeken, toneelspots en professionele geluidsversterking – de locatie om tot een theatertje!

De voorstelling loopt sinds begin 2016 en en was al onder andere bij clubs in deze gemeenten te zien:

De voorstelling duurt circa 75 minuten (zonder pauze). De inloop is vanaf 19.15 uur, de voorstelling zelf is van 19.30 tot ongeveer 20.45 uur (zonder pauze), tenzij anders afgesproken.

De reacties op de voorstellingen van de stichting Positief Coachen zijn zeer enthousiast. ‘Zo grappig!’. ‘Heel herkenbaar!’. Bezoekers geven gemiddeld een 8. (Onderzoek sportkoepel NOC*NSF).

Kijk voor referenties van sportclubs onderaan deze webpagina!

 • Zeer actueel en urgent thema.
 • Het toneelspel zorgt dat mensen het ‘in hun buik voelen in plaats van slechts in hun hoofd begrijpen’.
 • Bij ons geen volwassene die een kind speelt, maar een echt kind. Dat raakt mensen pas écht!
 • Wij zorgen met onze toneelspots e.d. voor een heuse theatersfeer.
 • De volwassen acteur kan na afloop met het publiek in gesprek.
 • De voorstellingen van de stichting Positief Coachen zijn al vijftien jaar bewezen succesvol.

De rol van de zoon wordt afwisselend gespeeld door talentvolle jeugdige acteurs, met vaak een ruime ervaring in het theatervak.

De rol van vader wordt vertolkt door Ewald van Kouwen. Hij speelt al vijftien jaar in de theatervoorstellingen van Positief Coachen.

 • Boekje. Na afloop van de voorstelling kun je voor slechts vijf euro het gelijknamige boekje kopen, met de tips uit de voorstelling.
 • Videofeuilleton. Na de voorstelling krijg je, als je dat wilt, een jaar lang iedere week een kort filmpje in de mail. Het verhaal loopt door! Zodat je er steeds weer aan herinnerd wordt.

De theatervoorstelling kan ook worden ingezet in het kader van een project in de gemeente, bijvoorbeeld van de lokale sportpedagoog of de landelijke sportbond / NOC*NSF.

De voorstelling is nog te zien tot eind maart 2023 en helaas niet meer te boeken. Maar je kunt wel onze theatrale lezing boeken. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Bellen kan natuurlijk ook: vanuit Nederland 06 – 122 677 24, vanuit Vlaanderen 0031 6 – 12267724.

Dat schiet lekker op zo 1

Boekje

Na afloop van de voorstelling kunnen mensen voor €5 het gelijknamige boekje kopen. Met een samenvatting van het verhaal en de tips uit de voorstelling.

Videofeuilleton

Na de voorstelling krijgen de bezoekers, als zij dat willen, een jaar lang iedere week een kort filmpje in de mail. Zodat ze er steeds weer aan herinnerd worden!

Website

Tips om te werken aan een positief sportklimaat zijn te vinden op positiefsportklimaat.nl. Voor bestuurs- en commissieleden. Voor trainers en coaches. En voor ouders.

Foto’s

Reacties van het publiek

De voorstelling wordt vanuit het project ‘Naar een veilig sportklimaat’ omarmd door o.a.:

 

Regio Dommelstreek (NL)

“Het werkt echt. Negen verenigingen in de Dommelstreek bewijzen dat! We hebben er verschillende voorstellingen en vele tientallen vervolgbijeenkomsten gehouden.”

Gemeente Assen (NL)

“We zijn er trots op een voorbeeld te zijn voor andere gemeenten! We hebben een project gedaan met vier theatervoorstellingen en zestig workshops, waaraan tien sportclubs hebben meegedaan. En we zijn binnen het platform Positief Coachen Assen nog steeds met het thema bezig!”

gemeente Oud-Turnhout (BE)

“De voorstellingen betekenden een verrijking voor onze sportclubcultuur, waardoor clubs zin kregen om met Positief Coachen aan de slag te gaan. En na twee jaar zien we de invloeden binnen de deelnemende clubs, mooi!”

gemeente Utrecht (NL)

“Na een opwarmertje in de topsport, hebben we samen met de VSU een project gehouden met meerdere voorstellingen en in totaal 36 vervolgbijeenkomsten. Daarmee hebben we bij de vijf sportclubs een krachtige aanzet gegeven voor een positievere cultuur.”

gemeente Capelle (NL)

“Vijf sportclubs uit Capelle hebben meegedaan. We hebben genoten van de theatervoorstelling. Vervolgens zijn er bij de clubs in totaal dertig vervolgbijeenkomsten geweest. Clubs hebben het zeer gewaardeerd!”

gemeente Den Haag (NL)

“Na een succesvol project in Den Haag in de topsport, hebben we een project in de breedtesport gedraaid met drie theatervoorstellingen en 52 workshops. Daar hebben tien Haagse sportclubs aan meegedaan, uit allerlei takken van sport.”

gemeente Venlo (NL)

“Zoveel positieve reacties na afloop! De jeugdige acteur wist de zaal ook volledig in te pakken.”

voetbalclub sc Genemuiden (NL)

“Amusement van de bovenste plank. Soms was de zaal juist muisstil, een aandachtig oor voor de voorstelling.”

voetbalclub VV de Meern (Utrecht, NL)

‘Wij organiseren bij onze club ieder jaar een uitvoering! Zo krijgen alle nieuwe coaches en ouders het verhaal mee.’

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

 • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat al meer dan vijftien jaar humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs en in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl