Dat schiet lekker op zo 1

Dat schiet lekker op zo!

Wil je als sportclub betere prestaties en een sterkere vereniging? Haal dan de humoristische voorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!‘ in huis! Om een krachtige aanzet te geven voor een nog positiever klimaat bij jullie club. Boek ‘m nu!

Een uitvoering hoeft je niets te kosten. Want de voorstelling staat op de serviceslijst sportakkoord van het NOS*NSF.

Juist nu is een goed moment ervoor. Na corona iedereen weer vrolijk en betrokken!

Lees hieronder alles over deze voorstelling.

 • Ben je een trainer / coach, bestuurs- of commissielid, of ouder van een jeugdlid, en komt de voorstelling bij jullie sportclub? Kijk dan op www.datschietlekkeropzo.nl.
 • De voorstelling kan de aftrap zijn van een campagne van een jaar. Wil je daar meer over weten? Bekijk de folder voor gemeenten. Klik hier!

Het zou bij sportclubs best wat positiever mogen. Een zeer actueel en urgent thema.
Als je bijvoorbeeld kijkt hoe ouders langs de kant zich gedragen… En eerlijk is eerlijk, coaches kunnen het soms ook wel wat positiever doen.

Het bijzondere is: mensen vertonen vaak negatief gedrag omdat ze heel graag willen dat het goed gaat. Terwijl het natuurlijk juist beter gaat als je het positiever doet!

Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk…

De voorstelling is een krachtige aanzet voor een nog positiever klimaat bij jullie sportclub. In zo’n klimaat:

 • kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen (en is de kans dat ze goed gaan presteren dus groter!);
 • zijn er minder incidenten (terwijl het nu in de sport bijna ieder weekend wel raak is!);
 • haken kinderen minder snel af (terwijl nu in de sport twee derde afhaakt voordat ie volwassen is!);
 • zijn mensen eerder geneigd om voor de club actief te worden / te blijven (terwijl nu vrijwel alle clubs kampen met een chronisch vrijwilligerstekort!).

Dat is aangetoond in jarenlang wetenschappelijk onderzoek, dat aan het verhaal ten grondslag ligt. Maar het is gegoten in een luchtige voorstelling!

 • De voorstelling is voor alle trainers / coaches en bestuurs- en commissieleden bij de club.
 • Later volgt er vaak nóg een uitvoering bij een club, maar dan voor de ouders van de jeugdleden.

(Een combi is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij een kleine club. Maar vaak zit bij de eerste uitvoering de kantine al vol. Bovendien kunnen de trainers/coaches, enthousiast geworden door hún uitvoering, zorgen dat vervolgens alle ouders komen.)

In deze voorstelling, met een lach maar ook een traan, zien we wat een vader allemaal meemaakt, thuis en bij de club van zijn zoon (waar hij ook de coach van is). Hij doet mee aan het project van de club om het allemaal wat positiever te doen. Maar zijn zoon overweegt te stoppen met sporten. En ook de relatie met zijn tweede vrouw vertoont scheurtjes…

Deze voorstelling is deels gebaseerd op de voorstelling van Positief Coachen die in schouwburgen plaatsvond: Wel winnen, he! (voor trainers/coaches en bestuurs- en commissieleden bij sportclubs). Daar hebben 100.000 mensen van genoten.

Nu komt het theater naar de clubs toe!

 • In Nederland worden onze voorstellingen omarmd door sportkoepel NOC*NSF en 42 sportbonden en Hogeschool Windesheim (lectoraat sportpedagogiek). Ontwikkeld vanuit een project met het Ministerie van VWS en talloze gemeenten en Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s): Naar een veilig sportklimaat.
 • In Vlaanderen werkt Positief Coachen samen met diverse sportregio’s en gemeentelijke sportdiensten.

Verder werkt stichting Positief Coachen samen met mensen van het Internationaal Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES) in Brussel.

De voorstelling kan gewoon in de kantine van de club plaatsvinden. Wij bouwen – met zwarte theaterdoeken, toneelspots en professionele geluidsversterking – jullie kantine om tot een theatertje!

(Als in een gemeente de sport en het onderwijs gezamenlijk een uitvoering organiseren, spelen we in een cultureel centrum of theater de voorstelling Pap, doe normaal!. De doelgroep is dan iedereen die kinderen heeft of kinderen begeleidt: ouders, sportcoaches, leraren, noem maar op.)

De voorstelling loopt sinds begin 2016 en en was al onder andere bij clubs in deze gemeenten te zien:

De voorstelling duurt circa 75 minuten (zonder pauze). De inloop is vanaf 19.00 uur, de voorstelling zelf is van 19.30 tot ongeveer 20.45 uur (zonder pauze), tenzij anders afgesproken.

Als de club dat wil, kan er nog even nagepraat worden. Want de volwassen acteur is tevens de inhoudsdeskundige!

De reacties op de voorstellingen van de stichting Positief Coachen zijn zeer enthousiast. ‘Zo grappig!’. ‘Heel herkenbaar!’. Bezoekers geven gemiddeld een 8. (Onderzoek sportkoepel NOC*NSF).

Kijk voor referenties van sportclubs onderaan deze webpagina!

 • Zeer actueel en urgent thema.
 • Het toneelspel zorgt dat mensen het ‘in hun buik voelen in plaats van slechts in hun hoofd begrijpen’.
 • Bij ons geen volwassene die een kind speelt, maar een echt kind. Dat raakt mensen pas écht!
 • Wij zorgen met onze toneelspots e.d. voor een heuse theatersfeer.
 • De volwassen acteur kan na afloop met het publiek in gesprek.
 • De voorstellingen van de stichting Positief Coachen zijn al tien jaar bewezen succesvol.

De rol van de zoon wordt afwisselend gespeeld door talentvolle jeugdige acteurs, met vaak een ruime ervaring in het theatervak.

De rol van vader wordt vertolkt door Ewald van Kouwen. Hij speelt al tien jaar in de theatervoorstellingen van Positief Coachen.

 • Boekje. Na afloop van de voorstelling kun je voor slechts vijf euro het gelijknamige boekje kopen, met de tips uit de voorstelling.
 • Videofeuilleton. Na de voorstelling krijg je, als je dat wilt, een jaar lang iedere week een kort filmpje in de mail. Het verhaal loopt door! Zodat je er steeds weer aan herinnerd wordt.
 • Campagne. Optioneel is dat de voorstelling de start is van een campagne van een jaar om bij de club aan een positief klimaat te werken, met clubuitingen en acties.

We spelen de voorstelling ‘los’ (bijvoorbeeld als bijzondere invulling van een vrijwilligers- of ouderavond, of als leuke start of afsluiting van het seizoen). Maar een club kan het ook inzetten in het kader van een project, bijvoorbeeld van de lokale sportpedagoog of de landelijke sportbond / NOC*NSF.

Heb je interesse in een uitvoering op jullie sportclub (of bij de sportclubs in jullie gemeente)? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Bellen kan natuurlijk ook: vanuit Nederland 085 – 773 17 08, vanuit Vlaanderen 0031 85 – 773 17 08.

Foto’s

Reacties van het publiek

De voorstelling wordt vanuit het project ‘Naar een veiliger sportklimaat’ omarmd door o.a.:

 

voetbalclub VV de Meern (Utrecht, NL)

‘Wij organiseren bij onze club ieder jaar een uitvoering! Zo krijgen alle nieuwe coaches en ouders het verhaal mee.’

gemeente Venlo (NL)

“Zoveel positieve reacties na afloop! De jeugdige acteur wist de zaal ook volledig in te pakken.”

voetbalclub sc Genemuiden (NL)

“Amusement van de bovenste plank. Soms was de zaal juist muisstil, een aandachtig oor voor de voorstelling.”

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

 • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs én in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat