Naar een positief schoolklimaat

Door de humoristische voorstelling Pap, doe normaal! in huis te halen (over een vader die het rond de school van zijn zoon positiever probeert te doen), geef je als school een krachtige aanzet voor een positief klimaat. Op een wel heel bijzondere manier!

De voorstelling is voor leraren en/of ouders. In het primair én het voortgezet onderwijs.

Lees hieronder meer over het werken aan een positief schoolklimaat. Wil je anderen enthousiast maken? Download hier de flyer om te printen. Of verwijs naar deze website (www.positiefschoolklimaat.nl).

Wat is de urgentie?

Op en rond school is er gek genoeg best veel negativiteit.

 • Denk bijvoorbeeld aan ouders die nou niet bepaald betrokken zijn, maar wel verhaal komen halen bij de leraar als er iets fout is gegaan.
 • Maar bijvoorbeeld ook aan leraren die – onder spanning of bij irritatie of vermoeidheid – toch de neiging krijgen om vooral te kijken naar wat er niet goed gaat en maar te hameren op resultaten.

Dan is het niet zo gek dat het aantal incidenten op scholen groot is. Leraren er soms geen zin meer in hebben. En leerlingen niet zo goed presteren als zij misschien zouden kunnen.

Een zeer actueel en urgent thema in het onderwijs!

Wat willen we bereiken?

Het werken aan een positief klimaat is voor álle scholen interessant. Want in zo’n klimaat:

 • komen incidenten minder vaak voor;
 • zijn leraren eerder geneigd om actief te blijven of te worden;
 • kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen;
 • neemt de betrokkenheid van ouders toe.

Wat maakt de voorstelling bijzonder?

 • Raken. Het toneelspel zorgt dat mensen ‘het in hun buik voelen in plaats van slechts in hun hoofd begrijpen’.
 • Kind. Bij ons geen volwassene die een kind speelt, maar een echt kind (een talentvolle jeugdige acteur). Dat raakt mensen pas écht.
 • Theatersfeer. Wij bouwen de aula van de school – met zwarte theaterdoeken, toneelspots en professionele geluidsversterking – om tot een theatertje.
 • Napraten. De volwassen acteur in de voorstelling is ook de inhoudsdeskundige en kan dus na afloop met het publiek in gesprek gaan.

Is het daarmee gedaan?

Het veranderen van het schoolklimaat vergt een lange adem. Met de voorstelling geven we een krachtige aanzet.

 • Boekje. Na afloop van de voorstelling kun je voor slechts vijf euro het gelijknamige boekje kopen, met de tips uit de voorstelling.
 • Videofeuilleton. Na de voorstelling krijg je, als je dat wilt, een jaar lang regelmatig een kort filmpje in de mail. Het verhaal loopt door! Zodat je er steeds weer aan herinnerd wordt.
 • Vervolgbijeenkomsten. Optioneel is dat je na de voorstelling als school zelf activiteiten opzet (al dan niet vanuit jullie samenwerkingsverband). Of een project in huis haalt (bijvoorbeeld van Vreedzame School, Kanjertraining, PBS) of een workshop van de stichting Positief Coachen (informeer uiteraard gerust naar de mogelijkheden!).

Maar je kunt de voorstelling natuurlijk ook boeken omdat je gewoon een bijzondere afsluiting van een studiedag voor de leraren zoekt of een leuke invulling van een ouderavond!

Wat zijn de reacties?

Stichting Positief Coachen heeft al zo’n duizend optredens gegeven. De reacties op de voorstellingen zijn zeer enthousiast. ‘Zo grappig!’. ‘Heel herkenbaar!’.

Zie de referenties van scholen onderaan deze webpagina.

Wil je meer weten?

Lees hier nog veel meer over de voorstelling.
Heb je interesse in een uitvoering bij jullie school, vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Heb je een vraag, neem dan uiteraard gerust contact op. Je kunt ons mailen. Bellen kan natuurlijk ook: vanuit Nederland 085 – 773 17 08, vanuit Vlaanderen 0031 85 – 773 17 08.

Overzicht

Voorstelling

Een humoristische voorstelling, in jullie eigen aula. Voor jullie leraren en/of ouders.

Boekje

Na afloop kunnen de mensen een boekje kopen met de tips uit de voorstelling.

Videofeuilleton

Na de voorstelling krijgen ze een jaar lang regelmatig een kort filmpje in de mail.

Workshops

Optioneel zijn vervolgbijeenkomsten na de voorstelling.

Jozefschool (basisschool in Hoek van Holland, NL)

Ik heb enorm gelachen en was ook geraakt. Het maakt ouders duidelijk waar het om draait: als we met z’n allen voor een meer positieve aanpak kiezen, gaat het beter op school en ook thuis!”

Judy Zwinkelsleerkracht

Positive Behaviour Support – PBS

“Het zet ouders op humoristische wijze aan het denken over het belang van een positieve benadering in de opvoeding. Dat biedt scholen een mooie ingang om met ouders in gesprek te gaan!”

Emilie van Leeuwenopleider Kenniscentrum SWPBS

Calscollege (middelbare school IJsselstein, NL)

“Na de voorstelling waren de reacties van mijn mededocenten de volgende dag erg goed. Ze hebben genoten. Het was een heel geslaagd! Ik heb het meteen doorgegeven aan collega’s op andere scholen.”

Esther Wagenmakers docent

De Boemerang (basisschool Tilburg, NL)

“Een ontzettende mooie, leuke, grappige, pakkende en soms zelfs emotionele voorstelling, die je weer even bewust maakt van hoe je met kinderen om gaat. Een must-see voor leerkrachten en ouders.”

Irene van Rijsewijk leerkracht

Reggesteyn (middelbare school Rijssen, NL)

“Beter dan dit kan een voorlichting over PBS niet zijn! Het kwartje is bij velen gevallen. Er werd ook volop over nagepraat. Het was een spiegel, maar wel met veel humor. En de acteurs waren erg goed!”

Yvonne Boessenkool docent

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

 • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs én in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat