Naar een positief schoolklimaat

Wil je als school – op een wel heel bijzondere manier – een krachtige aanzet geven voor een positief klimaat? Haal dan de humoristische voorstelling Pap, doe normaal! in huis! (Over een vader die het rond de school van zijn zoon positiever probeert te doen.) Gevolgd door een boekje en een videofeuilleton.

De voorstelling is voor leraren en/of ouders. In het primair én het voortgezet onderwijs.

Lees hieronder meer over het werken aan een positief schoolklimaat.

Wil je anderen enthousiast maken? Download dan hier de flyer, print ‘m uit op een dubbelzijdig A4-tje en geef ‘m mensen in handen! Of verwijs naar deze website (www.positiefschoolklimaat.nl).

Om het op en rond school met z’n allen positief te doen, is nog best een uitdaging. Denk bijv. aan:

 • ouders die niet altijd zo betrokken zijn maar wel verhaal komen halen bij de leerkracht over de uitslag van een CITO-toets – of ouders die het lastig vinden om hun puberkind positief te begeleiden;
 • leerkrachten / docenten die zich niet altijd realiseren dat zij – onder spanning of bij irritatie of vermoeidheid – vooral kijken naar wat er niet goed gaat.

Een zeer actueel en urgent thema in het onderwijs!

Het werken aan een positief klimaat is voor álle scholen interessant. Want in zo’n klimaat:

 • komen incidenten minder vaak voor;
 • zijn leerkrachten / docenten eerder geneigd om actief te blijven of te worden;
 • neemt de betrokkenheid van ouders toe;
 • voelen kinderen zich prettiger en kunnen zij zich optimaal ontwikkelen.
 • Raken. Het toneelspel zorgt dat mensen ‘het in hun buik voelen’ in plaats van alleen ‘in hun hoofd begrijpen’.
 • Kinderen. Bij ons geen volwassene die een kind speelt, maar echte kinderen. Dat raakt mensen!
 • Theatersfeer. Wij bouwen een ruimte in de school (bijvoorbeeld de aula) – met zwarte theaterdoeken, toneelspots en professionele geluidsversterking – om tot een theatertje.
 • Napraten. De volwassen acteur is tevens de inhoudsdeskundige en kan dus na afloop met het publiek in gesprek.

Het veranderen van het schoolklimaat vergt een lange adem. Met de voorstelling geven we een krachtige aanzet.

 • Boekje. Na afloop van de voorstelling kun je voor slechts vijf euro het gelijknamige boekje kopen, met de tips uit de voorstelling.
 • Videofeuilleton. Na de voorstelling krijg je, als je dat wilt, een jaar lang regelmatig een kort filmpje in de mail. Het verhaal loopt door! Zodat je er steeds weer aan herinnerd wordt.
 • Vervolgbijeenkomsten. Optioneel is dat je na de voorstelling als school zelf activiteiten opzet (al dan niet vanuit jullie samenwerkingsverband). Of een project in huis haalt (bijvoorbeeld van Vreedzame School, Kanjertraining, PBS) of een workshop van de stichting Positief Coachen (informeer uiteraard gerust naar de mogelijkheden!).

Maar je kunt de voorstelling natuurlijk ook boeken omdat je gewoon een bijzondere afsluiting van een studiedag voor de leerkrachten / docenten zoekt of een leuke invulling van een ouderavond!

Stichting Positief Coachen heeft al meer dan duizend optredens gegeven. De reacties op de voorstellingen zijn zeer enthousiast. Bezoekers geven gemiddeld een 8, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. ‘Zo grappig!’. ‘Heel herkenbaar!’.

Zie de referenties van scholen onderaan deze webpagina.

Lees hier nog veel meer over de voorstelling.
Heb je interesse in een uitvoering bij jullie school, vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Heb je een vraag, neem dan uiteraard gerust contact op. Je kunt ons mailen. Bellen kan natuurlijk ook: vanuit Nederland 085 – 773 17 08, vanuit Vlaanderen 0031 85 – 773 17 08.

Overzicht

Voorstelling

Een humoristische voorstelling, in jullie eigen aula. Voor jullie leraren en/of ouders.

Boekje

Na afloop kunnen de mensen een boekje kopen met de tips uit de voorstelling.

Videofeuilleton

Na de voorstelling krijgen ze een jaar lang regelmatig een kort filmpje in de mail.

Workshops

Optioneel zijn vervolgbijeenkomsten na de voorstelling.

Jozefschool (basisschool in Hoek van Holland, NL)

Ik heb enorm gelachen en was ook geraakt. Het maakt ouders duidelijk waar het om draait: als we met z’n allen voor een meer positieve aanpak kiezen, gaat het beter op school en ook thuis!”

Positive Behaviour Support – PBS

“Het zet ouders op humoristische wijze aan het denken over het belang van een positieve benadering in de opvoeding. Dat biedt scholen een mooie ingang om met ouders in gesprek te gaan!”

Calscollege (middelbare school IJsselstein, NL)

“Na de voorstelling waren de reacties van mijn mededocenten de volgende dag erg goed. Ze hebben genoten. Het was een heel geslaagd! Ik heb het meteen doorgegeven aan collega’s op andere scholen.”

De Boemerang (basisschool Tilburg, NL)

“Een ontzettende mooie, leuke, grappige, pakkende en soms zelfs emotionele voorstelling, die je weer even bewust maakt van hoe je met kinderen om gaat. Een must-see voor leerkrachten en ouders.”

Reggesteyn (middelbare school Rijssen, NL)

“Beter dan dit kan een voorlichting over PBS niet zijn! Het kwartje is bij velen gevallen. Er werd ook volop over nagepraat. Het was een spiegel, maar wel met veel humor. En de acteurs waren erg goed!”

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

 • Stichting Positief Coachen is een theatergezelschap dat humoristische voorstellingen geeft in de sport, in het onderwijs én in het bedrijfsleven, als krachtige aanzet voor een positief klimaat