Pap, doe normaal!

De stichting Positief Coachen heeft in de periode 2018-2022 in theaters voor ouders – en op scholen voor leerkrachten / docenten en/of ouders – de voorstelling ‘Pap, doe normaal!‘ gespeeld.

Een humoristische theatervoorstelling, als krachtige aanzet voor een nog positiever klimaat voor kinderen.

Tegenwoordig geeft Positief Coachen voor ouders bij sportclubs de voorstelling Kom op nou jongens!. En voor ouders de theatrale lezing Wat is dit nou??!!! op scholen.

Het zou op scholen en in gezinnen best wat positiever mogen. Een zeer actueel en urgent thema.
Als je bijvoorbeeld kijkt hoe ouders soms de leraren benaderen… En eerlijk is eerlijk, leerkrachten / docenten zelf kunnen het soms ook wel wat positiever doen.

Het bijzondere is: mensen vertonen negatief gedrag vaak omdat ze heel graag willen dat het goed gaat. Terwijl het natuurlijk juist beter gaat als je het positiever doet!

Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk…

De voorstelling was een krachtige aanzet voor een nog positiever klimaat op school en thuis. In zo’n klimaat:

  • kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen;
  • zijn ouders meer betrokken;
  • zijn er minder incidenten;
  • neemt het werkplezier voor de leerkrachten / docenten toe.

Dat is aangetoond in jarenlang wetenschappelijk onderzoek, dat aan het verhaal ten grondslag ligt. Maar het was gegoten in een luchtige voorstelling!

De voorstelling was voor leraren en/of ouders van leerlingen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs.

Ouders mochten hun kinderen van tien jaar of ouder meenemen, om het samen te beleven! Konden ze er later op terugkomen in het gezin.

Maarten probeert een andere aanpak uit: hij doet zijn best om het richting zijn oudste zoon Sander wat positiever te doen. Thuis, bij de sportclub en ook rond de school van Sander. Want dat wordt daar van de ouders verwacht.

Maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk… De spanning tussen Maarten en zijn 13-jarige zoon loopt dan ook steeds hoger op. En de verkering van Sander heeft nou ook niet echt een goede invloed.

Bij zijn jongste zoon, Mathijs, lukt het wel! Maar ja, die is pas 10…

En bij de leerkrachten / docenten ziet Maarten dat zij het ook niet zo makkelijk vinden om het positiever te doen!

De voorstelling werd op scholen gehouden, bijvoorbeeld als afsluiting van een studiedag van de leraren of als bijzondere invulling van een ouderavond. Maar ook in theaters, waar dan vaak alle ouders met hun puberkinderen welkom waren.

De reacties op de voorstellingen van de stichting Positief Coachen zijn zeer enthousiast. De bezoekers geven gemiddeld een 8, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. ‘Zo grappig!’. ‘Heel herkenbaar!’.

Kijk voor referenties van scholen onderaan deze webpagina!

De beide zonen werden afwisselend gespeeld door talentvolle jeugdige acteurs, met vaak al een ruime ervaring in het theatervak.

De rol van vader werd vertolkt door Ewald van Kouwen. Hij speelt al vijftien jaar in de theatervoorstellingen van Positief Coachen.

Foto’s

Lerares vertelt over de voorstelling

basisschool De Kleine Kapitein (Bakel, NL)

“Een volle zaal, die met veel plezier en actieve betrokkenheid genoot van de voorstelling.”

Een puber die met zijn moeder mee was

”Dit is precies hoe het bij ons thuis gaat. Dat maakte het zo super leuk en heel grappig!’”

Prinsentuin College (middelbare school Andel, NL)

“Reacties van mijn collega’s: ‘zeer goede voorstelling’, ‘een must voor iedereen die met jeugd omgaat, maar vooral voor jezelf’.”

Violenschool (basisschool Hilversum, NL)

“Ik heb het theatergezelschap al diverse malen zien optreden en kan het van harte aan mijn vakgenoten aanbevelen.”

Don Boscoschool (basisschool Rhoon, NL)

“‘Verrassend’, ‘interessant’, ‘lachwekkend’, ‘ontroerend’, ‘spannend’ en ‘inspirerend’ waren de  reacties van de ouders.”

De Zandberg (basisschool Breda, NL)

“Onze leerkrachten moesten hard lachen, want de herkenning was groot. Ze zijn vermaakt maar ook weer op scherp gezet!”

Calscollege (middelbare school IJsselstein, NL)

“Na de voorstelling waren de reacties van mijn mededocenten de volgende dag erg goed. Ze hebben genoten. Het was een heel geslaagd! Ik heb het meteen doorgegeven aan collega’s op andere scholen.”

De Boemerang (basisschool Tilburg, NL)

“Een ontzettende mooie, leuke, grappige, pakkende en soms zelfs emotionele voorstelling, die je weer even bewust maakt van hoe je met kinderen om gaat. Een must-see voor leerkrachten en ouders.”

Reggesteyn (middelbare school Rijssen, NL)

“Beter dan dit kan een voorlichting over PBS niet zijn! Het kwartje is bij velen gevallen. Er werd ook volop over nagepraat. Het was een spiegel, maar wel met veel humor. En de acteurs waren erg goed!”

Jozefschool (basisschool in Hoek van Holland, NL)

Ik heb enorm gelachen en was ook geraakt. Het maakt ouders duidelijk waar het om draait: als we met z’n allen voor een meer positieve aanpak kiezen, gaat het beter op school en ook thuis!”

Positive Behaviour Support – PBS

“Het zet ouders op humoristische wijze aan het denken over het belang van een positieve benadering in de opvoeding. Dat biedt scholen een mooie ingang om met ouders in gesprek te gaan!”

Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Theater met impact

Wij geloven erin dat het zoveel beter gaat als we – met z’n allen – werken aan een positief klimaat. In het gezin, bij de sportclub, rond school én op het werk.

De stichting Positief Coachen geeft daarvoor een krachtige aanzet. Met onze humoristische voorstellingen (vaak met een vervolgprogramma)!

© Stichting Positief Coachen | powered by websiteforyou.nl